Premium

Componist, dirigent, pianist Ruud Bos (83) viert zestigjarig jubileum met liedjesshow [video]

Componist, dirigent, pianist Ruud Bos (83) viert zestigjarig jubileum met liedjesshow [video]
Hilversum

Maar liefst zestig jaar zit componist, dirigent en pianist Ruud Bos in het vak.

Hij componeerde muziek voor televisieseries als de ’Fabeltjeskrant’ en ’Zeg ’ns Aaa’. Ook schreef hij talloze liedjes voor cabaretiers als Toon Hermans en Wim Sonneveld. Achter de geraniums zit Ruud Bos bepaald niet. Samen met musicalsterren Maaike Widdershoven en Tony Neef trekt hij nu door het land met het liedjesprogramma ’Weet je nog wel, deel 2’.

Voor mezelf opkomen

Ruud Bos (1936) heeft Gooi- en Eemlander benaderd om zijn zestigjarig jubileum onder de aandacht te brengen. „De focus in de showbusiness ligt meer op de uitvoerenden en niet zozeer op mensen achter de muziek, zoals ik. Zonder voedingsbodem kan een muziekartiest niet excelleren. Ik dacht: laat ik maar eens voor mezelf opkomen.”

De energieke componist oogt beslist niet als een 83-jarige pensionado. „Ik heb altijd doorgewerkt. Gewoon omdat ik gevraagd werd en ik het leuk vind. Muziek is mijn passie en dat is bron die voortdurend doorgaat. Ik blijf er ook jong bij. Iedere oudere raad ik ook aan bezig te blijven. Iets te betekenen uit eigenbelang, en om een ander plezier te geven.”

Orkestleider

Bos groeide op met muziek. Zijn vader was orkestleider in de studio’s van de omroep. „Ik heb veel geleerd van mijn vader. Hij was een geweldige klassieke pianist en speelde thuis graag Chopin en Rachmaninov. In de studio ging ik vaak luisteren naar orkesten die ik later persoonlijk leerde kennen en waar ík dan weer voor stond.”

Componist, dirigent, pianist Ruud Bos (83) viert zestigjarig jubileum met liedjesshow [video]
Ruud Bos viert zijn zestigjarig jubileum met een muzikale voorstelling.
© Foto Mischa Muijlaert

Na de middelbare school ging Bos studeren aan het Conservatorium in Amsterdam maar zijn interesse voor lichte muziek werd daar niet op prijs gesteld. Hij voelde zich in zijn ontwikkeling afgeremd.

„Ik ben toen naar Toonkunst Bussum gegaan. Dat was een fantastische muziekacademie waar ik vier jaar heb gestudeerd en mijn staatsdiploma A haalde. Dat was gelijkwaardig aan een conservatoriumdiploma. Ik kreeg daar alle ruimte en mocht bijvoorbeeld een suite componeren met moderne harmonieën en jazzelementen.”

In 1955 ging de jonge pianist werken voor jeugdradio Minjon van de AVRO.

„Daar werkte ik vier jaar onder andere samen met Joop Stokkermans en begeleidde ik artiesten. Ik kreeg routine in muziek maken en in optreden. Het officiële startpunt van mijn professionele carrière was 1959. Toen solliciteerde ik als pianist bij het Leidseplein-cabaret van Jaap van de Merwe en werd ik aangenomen.”

Componist, dirigent, pianist Ruud Bos (83) viert zestigjarig jubileum met liedjesshow [video]
Tony Neef en Maaike Widdershoven, maken er met Ruud Bos een feestje van.
© Foto Mischa Muijlaert

Tweeduizend liedjes

Voor wie en waarvoor Bos muziek schreef is te veel om op te noemen. Bijna tweeduizend liedjes en instrumentale werken staan op zijn naam. „In 1967 maakte ik kennis met Wim Sonneveld, voor wie ik verschillende liedjes schreef, net zoals voor Guus Vleugel en zijn cabaretgroep Lurelei en voor zijn eerste musical ’De Stunt’.”

Andere namen passeren de revue: Toon Hermans, Gerard Cox, André van Duin, Willem Nijholt en Joop van den Ende. Opmerkelijk is dat hij ook muziek schreef voor attracties in de Efteling. „Ik zat nooit zonder werk, omdat ik deel uit maakte van de ontwikkeling van de opkomst van tv, film en van de platenindustrie.”

In die zes decennia heeft hij met veel uitgesproken musici en eigenzinnige artiesten gewerkt. „Hoe ik met ze omga? Allereerst ga ik uit van de kracht en kwaliteiten van een ander en ik probeer die mensen te laten schitteren; hun begaafdheid tot uitdrukking te laten komen. Geef je bewondering om haar of zijn kwaliteiten, dan krijg je dat altijd terug.”

Zie het als compliment

Behalve succes heeft de componist toch ook dieptepunten gekend. „Er zijn er wel een paar. Toen ik meewerkte aan de ’Johnny en Rijk show’ kreeg ik letterlijk in de wandelgangen te horen dat ze mij niet meer nodig hadden. Niet commercieel genoeg was de reden. Marjan Berk, mijn toenmalige vrouw, had gelijk toen ze zei: ’Zie het maar als een compliment. Wat is commercieel? Alleen maar het publiek te willen behagen?’

Terug naar nu. In het liedjesprogramma ’Weet je nog wel 2’ met Maaike Widdershoven en Tony Neef is de rode draad het Nederlands cabaret door de jaren heen. Liedjes van onder meer Robert Long, Drs. P, Hans Dorrestein, Adèle Bloemendaal en Jasperina de Jong passeren de revue.

„Uit de Fabeltjeskrant klinkt ’De Omgewaaide eik’. Een van de mooiste liedjes, dat wordt gezongen door Bor de wolf. Het ging over het milieu, in 1969 al! Dat je niet zomaar de bossen moet kappen. Iets wat nu nog actueel is.”

De vraag waar hij het meest trots op is, vindt hij lastig te beantwoorden, maar hij heeft het antwoord wel: „Als mensen je muziek beluisteren en dan zeggen: Heb jij dat ook gemaakt? Dat geeft mij de meeste voldoening. Die erkenning.”

Info

’Weet je nog wel, deel 2’, met Ruud Bos (piano), Maaike Widdershoven en Tony Neef (zang), op 12 december, 20.15 uur, De Speeldoos, Baarn.

Op 1 maart is een jubileumconcert met het Goois Symfonieorkest in het MCO in Hilversum. Solisten: Maaike Widdershoven en Wil van der Meer. Presentatie: Ivo de Wijs.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.