Oorzaak chemische reactie BN International in Huizen onbekend: ’Al jaren voeren wij het mengproces op dezelfde manier uit’

In samenwerking met de brandweer werd de chemische reactie geneutraliseerd
© Casper Huurdeman
Huizen

BN International is donderdagochtend ontruimd wegens het vrijkomen van een onbekende stank in de fabriekshal. De brandweer trok na de melding in groten getale uit naar het bedrijf aan de Rokerijweg in Huizen.

De geur kwam vrij tijdens het mengproces in één van de machines. Gezien de geur onbekend was bij de medewerkers en de oorzaak niet achterhaalt kon worden, werd de brandweer ingeschakeld.

Uit onderzoek van de brandweer bleek er sprake te zijn van een chemische reactie die tijdens het mengproces in een pastamengsel is ontstaan, zo laat Merle Deterink van het bedrijf weten.

Hoe de chemische reactie kon ontstaan, is niet bekend aldus Deterink. „Al jaren voeren wij het mengproces op dezelfde manier uit. Er was vandaag niets afwijkends waardoor de reactie kon ontstaan.”

De ontruiming was enkel voor de desbetreffende fabriekshal en het laboratorium. In de loop van de ochtend werd het proces in samenwerking met de brandweer stopgezet. „De druk is van de ketel gehaald waardoor er geen sprake meer was van een chemische reactie.”

Bij het stabiliseren van het proces zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Eenmaal onder controle werd het laboratorium nog geventileerd door de brandweer om de laatste stank te verdrijven. Het bedrijf zal eerst de oorzaak achterhalen voordat het mengproces weer wordt hervat.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.