Myron Boadu na Oranjedebuut: ’Het was eigenlijk niet de bedoeling zo’ [video]

Calvin Stengs en Myron Boadu, boezemvrienden, feliciteren elkaar na hun gezamenlijke debuut in het Nederlands elftal.
© Foto ANP/Koen van Weel
Amsterdam

In zijn eerste interland voor Oranje scoorde Myron Boadu dinsdagavond ook meteen maar. Hij schoof de bal in de slotminuten koeltjes onder de keeper door. „Maar ik wilde hem eigenlijk in de verre hoek schieten”, zei de 18-jarige spits eerlijk. Zijn vriend Calvin Stengs (20), die eveneens zijn debuut maakte, was al net zo eerlijk. „Ik verwacht meer van mezelf, ik had meer kunnen brengen”, zei hij over zijn eerste interland bij Oranje.

Stengs en Boadu debuteerden dinsdagavond bij de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Estland (5-0) in het shirt van Oranje. Het was voor de twee AZ-spelers de kers op de taart na hun ’fantastische en leerzame week’ bij het Nederlands elftal.

Myron Boadu schiet de bal door de benen van keeper Sergei Lepmets.
© Foto ANP

Stengs stond tegen Estland in de basis. Hij was vanzelfsprekend blij en trots met zijn debuut - en dan ook nog in de basis. Maar of zijn optreden goed genoeg was om de bondscoach meteen te hebben overtuigd?

„Hm, nee, dat denk ik niet. Ik had meer kunnen brengen. Ik speelde iets te ’getemd’ en een beetje onwennig. Dat is niet zo gek, denk ik, in zo’n eerste wedstrijd in een ander team, maar toch”, vond Stengs, zelfkritisch als hij altijd is.

Hij gaf toe dat hij in de beginfase van de wedstrijd wel wat spanning voelde. „En misschien dacht ik toch iets teveel na. Misschien had ik teveel in mijn hoofd dat ik er een heel mooie avond van wilde maken. Later in de wedstrijd ging het wel beter. En ik ben blij dat het team heb kunnen helpen met twee assists”, zei Stengs, die de 3-0 en de 4-0 van Georginio Wijnldum voorbereidde.

„Hoe dan ook is het mooi dat ik mijn debuut heb gemaakt. Het is ook mooi om met deze jongens te trainen en te spelen. Het niveau ligt natuurlijk nog wel even hoger dan bij AZ.”

Calvin Stengs stijlvol in actie.
© Foto ANP

De spanning die Stengs had gevoeld, was bij Boadu vrijwel afwezig geweest. „Voor zo’n wedstrijd hoor je van de jongens dat je gewoon ’schijt’ moet hebben en gewoon je ding moet doen. Toen ik het veld opkwam voelde ik heel eventjes spanning, maar die was heel snel weg. Mijn eerste actie was goed en daardoor zat ik meteen lekker in de wedstrijd.”

Boadu had dinsdagochtend van bondscoach Ronald Koeman gehoord dat hij speeltijd zou krijgen, omdat de van een blessure teruggekeerde Memphis Depay niet de hele wedstrijd zou kunnen spelen. „Ik dacht dat ik na zestig of zeventig minuten zou invallen, maar dat werd wat eerder”, zei Boadu, die bij de start van de tweede helft inviel. Hij speelde als linksbuiten, terwijl hij bij AZ altijd centrumspits is. „Dat maakte me niet zoveel uit. Ik heb wel vaker aan de linkerkant gespeeld en ik kon in deze wedstrijd toch ook vaak in het centrum komen.”

Myron Boadu viert zijn doelpunt.
© Foto ANP

Dat gebeurde ook vijf minuten voor tijd, toen Boadu na een pass van Kevin Strootman vrij voor de keeper van Estland opdook. Boadu scoorde. Koelbloedig, zo leek het. Maar hij gaf eerlijk toe dat hij eigenlijk iets anders in zijn hoofd had gehad. „Ik wilde de bal in de verre hoek schieten, maar hij ging door de benen van de keeper. Ook goed. Het maakt niet uit hoe hij erin gaat, als hij er maar in gaat.”

De jongste speler van de selectie, de enige bij Oranje die nog geen rijbewijs heeft, deed wat hij bij AZ al het hele seizoen doet: scoren. „Maar dit voelt toch wel anders dan een goal bij AZ. Dit was voor vijftigduizend man bij mijn debuut voor het Nederlands elftal. Ja, dit is wel heel speciaal. Heel raar voelt het nu”, zei Boadu. „Ik kan het allemaal nog niet helemaal beseffen, hoe de hele week gegaan is.”

Zie ook: Droomavond voor Stengs en Boadu: twee vrienden debuteren in Oranje

Calvin Stengs en Myron Boadu in gezelschap van aanvoerder Georginio Wijnaldum, die drie keer scoorde voor Oranje.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Video uitgelicht