Staking in Tergooi Blaricum: ’Het kan zo niet doorgaan, er moet geld bij’

Kitty Jong (rechts), vice voorzitter van de FNV, opent de stakingsdag in Tergooi Blaricum met een toespraak.
© Foto Studio Kastermans/danielle van Coevorden
Blaricum

Het personeel van ziekenhuis Tergooi in Blaricum wordt op woensdagochtend aan het begin van de stakingsdag toegesproken door Kitty Jong, vice voorzitter van de FNV.

Ze heeft een lijst met eisen zoals een betere onregelmatigheidstoeslag (ORT), gezondere werkroosters, minder werkdruk, meer waardering en een hoger salaris.

,,Niet alleen voor het verplegend personeel, maar ook voor de ondersteunende diensten zoals de baliemedewerkers, de mensen in het lab en de OK-assistenten. Het kan zo niet doorgaan. Er moet geld bij.”

Lees ook: Rode shirts en gestampte muisjes bij staking Tergooi; ’Lastig dat ziekenhuis niet achter ons staat’

,,Wees niet bang, we gaan dit winnen”, eindigt Jong haar toespraak strijdvaardig, waarna applaus klinkt van de ongeveer dertig personeelsleden die zich in de hal verzameld hebben, even snel tussen hun dienst door. De meeste afdelingen zijn namelijk, al dan niet met een zondagrooster, gewoon in bedrijf.

Wel prijkt op vrijwel ieders jasje de blauwe sticker met de tekst ’goede cao = goede zorg’. Ook bij analist Mathilda die op de afdeling pathologie werkt.

,,Ik heb leuk en uitdagend werk, maar de werkdruk is hoog en dat merk je aan het einde van de week. Iedereen is moe. We werken al meer dan een jaar met een onderbezetting van drie man. Er is meer geld nodig, voor meer mensen, maar ook om simpelweg rond te komen. Daarnaast zijn we solidair met de verpleegkundigen die ook nog in het weekend en ’s nachts moeten werken.”

Haar afdeling is vandaag alleen open voor spoedeisende zaken. ,,Verder maken we de spandoeken af, waar we gister niet aan toe kwamen en pakken achterstallig werk op.” Zo’n dertig personeelsleden van Tergooi zijn later op de ochtend vanaf de locatie in Hilversum vertrokken naar de landelijke manifestatie in Utrecht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.