Wat voor toekomst heeft Hilversums zwembad De Lieberg?

De Lieberg.
© foto Cyclomedia
Hilversum

Er komt begin 2020 duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Lieberg aan de Jan van der Heijdenstraat in Hilversum.

Dan moet namelijk het vervolgonderzoek naar haalbare toekomstscenario’s dat de gemeente Hilversum eind 2018 startte klaar zijn. Het onderzoek moet op basis van uitgewerkte scenario’s een beeld gaan schetsen van de toekomst van De Lieberg.

Het onderzoek is nu nog in volle gang, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Begin 2020 moeten er echter resultaten zijn en dan worden deze besproken in een commissievergadering. Op dat moment moet dus duidelijk worden welke kant het met De Lieberg op gaat.

Verouderd

Het onderzoek werd in 2018 gestart omdat het bad volgens de gemeente na 42 jaar verouderd is.

„Hierdoor zijn de onderhoudskosten en exploitatiekosten hoog. Bovendien is het zwembad verre van duurzaam”, zo meldde Hilversum bij de start van het onderzoek. Er wordt onder meer gesproken met belanghebbenden zoals zwemclubs.

In de tussentijd werden er al wat noodverbanden aangelegd. In het voorjaar van 2018 moest het zwembad ontruimd worden vanwege een gebrek aan frisse lucht. Zwemmers en personeel werden onwel.

Lees ook: Probleem zwembad De Lieberg wordt tot op de bodem uitgezocht

Daarna heeft de gemeente met Optisport - de exploitant van De Lieberg - afspraken gemaakt om incidenten te voorkomen en ook om het benodigde onderhoud uit te voeren.

Herbouw

Het onderzoek zou nu echter zomaar een stuk verdergaande scenario’s boven water kunnen brengen. In de afgelopen raadsvergadering sprak raadslid Mirjam Kooloos, Leefbaar Hilversum, over een mogelijke herbouw van het zwembad.

Zij vond dat de begroting die het college voor 2020 heeft opgesteld niet toereikend genoeg om deze miljoenenklus op te vangen.

Door haar kritiek op de begroting kwam aan het licht dat er wel al gesproken is over het zwembad en de mogelijke toekomstplannen. Hart voor Hilversum-raadslid Michiel Eerenberg interrumpeerde haar door te zeggen dat er een ’geheim blokje’ - een gedeelte van een raadsvergadering waarbij publiek niet toegestaan - geweest is over De Lieberg.

Kooloos wilde niet uit de school klappen en hield haar mond. Wat er precies in het blokje is besproken blijft onbekend. Ook een woordvoerster van de gemeente wilde hier niet op in gaan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.