Geboortehuis Hitler wordt politiebureau

Braunau Am Inn

De gemeentepolitie van de Oostenrijkse plaats Braunau am Inn zal het geboortehuis van de dictator Adolf Hitler (1889-1945) betrekken. Het omstreden pand wordt daarvoor eerst verbouwd. De minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Peschorn, heeft dinsdag bekendgemaakt dat er een wedstrijd wordt uitgeschreven voor architecten om het pand als politiebureau gestalte te geven. De winnaar moet in de eerste helft van 2020 bekend zijn.

De minister gaat ervan uit dat met de nieuwe functie van het gebouw het onmogelijk wordt, dat deze plek ooit een bedevaartsoord voor neonazi's wordt. Hitler bracht alleen de eerste maanden van zijn leven in het pand door. Over het lot van dit huis is jarenlang juridische strijd gevoerd. Uiteindelijk heeft het parlement besloten het te onteigenen.

Over de vergoeding aan de eigenares was ook een juridische strijd uitgebroken. Het pand is in 2017 eigendom van de staat geworden en drie maanden geleden heeft het hooggerechtshof in Wenen de laatste claims van de voormalige eigenares definitief afgewezen. Ze zou meer dan 800.000 euro hebben gehad voor 'Hitlers Geburtshaus'.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.