Open dagen bij ModelSpoorClubHuizen: ’Veel treinen, maar ook de scenery het bekijken waard’

Beeld van de editie 2105 van de open dag met onder anderen voorzitter Han Landman en werhouder Marlous Verbeek.
© Archieffoto Studio Kastermans
Huizen

Bij de ModelSpoorClubHuizen (MSCH) staat de tijd, net als de treinen, niet stil. „Sinds kort worden er ook via een 3D-printer delen aan de baan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de bijzondere stationsoverkapping van Utrecht CS uit 1969”, meldt voorzitter Han Landman in aanloop naar de Open Dagen op vrijdag 22 en zaterdag 23 november in Schoolgebouw ’t Lopertje aan de Jan van Galenstraat.

„De hobby wordt steeds breder en is dus niet alleen voor trein- en scenerybouwers, maar ook voor iedereen die digitaal een uitdaging zoekt en het spoorboekje wil invullen, zodanig dat de treinen veilig kunnen rijden”, aldus Landman.

Leden van de club, die in 2011 is opgericht, bouwen wekelijks aan een stukje Nederland. Nu richten ze zich op de Utrechtse Heuvelrug. De modelbaan in Huizen is volgens de voorzitter bijzonder. „Er rijden niet alleen veel en bijzondere treinen maar ook de scenery is het bekijken meer dan waard.”

Wirwar aan draden

’Ondergronds’ maakt een wirwar aan draden en schakelingen het mogelijk de ’HO modelbaan’ (schaal 1/87) digitaal aan te sturen.

De leden van de club leggen rails en wissels, maken wegen voor de automatische busbaan, vervaardigen op schaal gebouwen, zorgen voor een zo natuurgetrouw landschap en werken er aan dat de gehele baan wordt gedigitaliseerd.

De Kalkovens

Zo ontstaat een herkenbaar Nederlands landschap, waarbij ook diverse gebouwen uit de regio verrijzen, zoals De Kalkovens, de Botterwerf en Flevorama in Huizen, ’Station De Generaal’ in Baarn en cacaofabriek Bensdorp in Bussum. Maar er zijn ook verdwenen gebouwen te vinden zoals het oude Huizer tramstation aan de Naarderstraat en de Huizer molen. Verder zijn ook de Blaricumse schaapskooi en station Soest te bewonderen

Rokende schoorsteen

Er is meer, zoals bijzondere modelauto’s, bussen en vrachtauto’s op de wegen; een Wegenwacht-motor en een ’Lelijke Eend’. Bewegende figuurtjes, een werkende stoommachine met rokende schoorsteen, natuurgetrouw geluid en rijdende bussen completeren het geheel.

Pronkstuk

„Er wordt nog hard gewerkt aan het pronkstuk van de baan: station Utrecht CS van architect Sybold van Ravensteyn, van rond 1969 en dus van voor Hoog Catharijne”, vertelt Landman. „Het station heeft een lengte van maar liefst 1.20 meter en met het busstation ernaast is het bijna twee meter. Daar rijden de Utrechtse GEVU-stadsbussen en de regionale bussen van de NBM en CN af en aan.”

De Rode Duivel

Treinen die tijdens de Open Dagen over de baan zullen rijden zijn onder meer de Kameel, de Blauwe Engel, de Groene Hondenkop-4, de Rode Duivel, de Sik, de ICE, de Benelux-treinen, de TEE, dubbeldekkers, maar ook museum-stoomlocomotieven. Vrijdag en zaterdag worden ook tweedehands modelbouwspullen te koop aangeboden en is er voor de kids een treinbaan aangelegd, waar ze zelf kunnen rijden en bouwen.

Startschot

Vrijdagmiddag om vier uur geeft Nienke De Wit, directeur van het Huizer Museum, het startschot door een museum-stoomtrein te laten vertrekken. De modelbaan is tot acht uur ’s avonds te bezoeken. Zaterdag is dat van tien uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.