Onderzoek naar vijvers Anna’s Hoeve bijna klaar: Snel uitslag over zwemwater

© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

Kan er wanneer het wat warmer wordt nou wel of niet veilig gezwommen worden in de vijvers op Anna’s Hoeve? Nog voor de jaarwisseling verwacht de gemeente Hilversum hier duidelijkheid over te kunnen scheppen.

Na de zomervakantie zou de gemeente Hilversum met een verlossend antwoord komen, maar dat blijkt nu nog even op zich te laten wachten. „We zijn alle resultaten aan verzamelen en we zijn aan het kijken naar het proces. Dus nog even geduld”, aldus een woordvoerster van Hilversum. Wel verzekert zij dat de onderzoeksresultaten nog dit jaar zullen verschijnen.

Waterkwaliteit

Vanaf mei doet de gemeente al onderzoek naar de waterkwaliteit van de vijvers op Anna’s Hoeve. Veel Hilversummers nemen al een plons op warme dagen, maar officieel is dat niet helemaal de bedoeling. Het is niet verboden om in de vijvers te zwemmen, maar het is vooralsnog wel op eigen risico. Het is namelijk niet duidelijk hoe schoon het water is. De vijvers worden nu gebruikt om hemelwater op te vangen. Water van wegen, parkeerterreinen en andere verhardingen stroomt af naar de vijvers. Omdat dit water vaak niet schoon is, is het nu in ogen van de gemeente niet geschikt als zwemwater.

Strand

De gemeente heeft voor het onderzoek de handen ineengeslagen met het Goois Natuurreservaat, waterschap AGV, provincie Noord-Holland en Vitens. Er wordt niet alleen naar de waterkwaliteit gekeken, maar ook naar het terrein van de zwemlocatie. Want wellicht moet er bij verwachte drukte door veilig zwemwater iets van een strand gecreëerd worden, waarbij rekening gehouden moet worden met de delen van Anna’s Hoeve die beschermd zijn en de komst van de HOV.

Het onderzoek kost de gemeente zo’n 30.000 euro en is betaald uit het rioleringspotje.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.