Premium

Opinie: Aan raad Laren om de wet wél te respecteren

Als onwetende schaapjes dreigen inwoners van Laren te moeten ronddwalen omdat het college in strijd met de wet documenten achterhoudt.
© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevoren

De overheid, ook die in Laren, verwacht van inwoners dat ze zich aan de wetten en regels houden. Logisch. Maar hoe logisch is het dan dat diezelfde overheid, in dit geval burgemeester en wethouders van Laren, twee wetten aan hun laars lappen? Hopelijk weet de gemeenteraad hierop het juiste antwoord.

Het gaat om documenten over het overhevelen van de ’belastingtaken’ (bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting) voor Blaricum, Eemnes en Laren van de ambtelijke BEL Combinatie naar de gemeente Huizen of Baarn. Daarover bestaan allerlei documenten. Het Laarder college verklaarde die geheim. Van de Gemeentewet moet het college de raad dan vragen ’in zijn eerstvolgende vergadering’ de geheimhouding te bekrachtigen. De raad weigerde. VVD-voorman Johan de Bondt zei dat hij vrij wil zijn om met andere gemeenten of met experts over dit probleem te praten. Dat kan niet als de stukken geheim zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.