Commentaar: Geen trekkers op het Malieveld, maar zorg verdient toch een Haagse injectie

Verpleegkundige Kortjakje en haar collega’s zijn altijd aan het werk. Midden in de week en zondag eigenlijk ook. Tijdens een zondagdienst in een ziekenhuis zit immers niemand op zijn handen.

Dat er midden in deze week een zondagdienst gedraaid wordt in 119 ziekenhuizen, is niettemin het krachtigste signaal ooit van het zorglegioen in Nederland. Liefst 150.000 zorgmedewerkers ’staken’ mee. Dat ze ontevreden zijn lieten ze het hele jaar al weten met estafettestakingen door het hele land.

Maar zonder trekker valt het nog niet mee indruk te maken op Den Haag. En dat is toch uiteindelijk nodig om de cao-onderhandelingen vlot te trekken.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de bonden zijn elkaar tot op 200 miljoen euro genaderd. Let wel, 200 miljoen over een periode van drie jaar. Nog geen zeventig miljoen per jaar dus. Dat is niet veel en helemaal niets wanneer je het afzet tegen de bijna honderd miljard euro (echt waar!) die we jaarlijks aan zorg besteden.

Verpleegkundigen verdienen tussen 1790 en een kleine drieduizend euro. Hbo-verpleegkundigen kunnen groeien tot dik 3300 euro bruto. Voor dat geld leveren ze 24 uur per dag, zeven dagen in de week, het hele jaar rond zorg op topniveau. Ondanks het feit dat ze te weinig collega’s hebben en iedere handeling die ze verrichten nog eens schriftelijk moeten bevestigen.

Kortjakje is woensdag, midden in de week, voor één keer ziek. En ook al demonstreert ze met haar collega’s in Utrecht, doet Den Haag er goed aan de oren nu eindelijk eens open te zetten. Voor uitspuiten is woensdag helaas niemand beschikbaar.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.