Oranje plaatst zich zonder franje voor EK [video]

© ANP Sport
BELFAST

In een wedstrijd om snel te vergeten heeft het Nederlands elftal zich geplaatst voor het EK van volgend jaar in twaalf landen. Oranje sprokkelde op bezoek bij Noord-Ierland het benodigde puntje bij elkaar (0-0) maar verloor ook de koppositie in de poule aan Duitsland, dat daardoor een grote kans heeft op een eenvoudige loting voor de groepsfase van de Europese eindronde. Oranje heeft wel het voordeel dat het alle drie de poulewedstrijden in de eigen Johan Cruijff ArenA mag spelen.

Goed was het niet wat het Nederlands elftal op het hobbelige veld van Windsor Park liet zien. Oranje startte slordig, zonder Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Bondscoach Ronald Koeman wilde geen risico nemen met zijn topschutter, die nagenoeg hersteld is van een bovenbeenblessure.

Wijnaldum ontbrak in de basisformatie omdat hij afgelopen week enkele dagen met griep op bed lag. Oranje verloor met de afwezigheid van het duo veel aan scorend vermogen. Zij waren het afgelopen jaar veruit bij de meeste doelpunten van hun nationale ploeg betrokken.

Koeman verving Wijnaldum door Donny van de Beek en maakte voorin een basisplaats vrij voor Steven Berghuis, die de voorkeur kreeg boven Clavin Stengs. Met Ryan Babel in de spits en niet Denzel Dumfries maar Joël Veltman als rechtsback ging Nederland op zoek naar een treffer die de wedstrijd een stuk makkelijker zou maken. Berghuis had in de tiende minuut moeten scoren, na goed voorbereidend werk van Van de Beek en Quincy Promes. Hij raakte echter de lat.

Noord-Ierland streed met eenvoudige wapens als passie en strijd. Toch kwam Oranje door eigen toedoen in de problemen. Jasper Cillessen treuzelde zo lang dat Corry Evans bijna kon profiteren. De keeper ontsnapte na een half uur toen Steven Davis een strafschop hoog over schoot. De aanvoerder van Noord-Ierland mocht vanaf elf meter aanleggen nadat de matig spelende Veltman de bal van dichtbij tegen zijn arm kreeg geschoten.

Koeman was zichtbaar ontevreden over het optreden van zijn ploeg en besloot Marten de Roon al voor rust te wisselen door Davy Pröpper. De Roon speelde matig en had ook al een gele kaart op zak. Met de ingevallen Pröpper op het middenveld bleef Oran je langer in balbezit, zonder goed te spelen. Grote kansen bleven echter uit, ook met Luuk de Jong als invaller. Babel was eenmaal dicht bij de 0-1 maar zag zijn kopbal gekeerd.

Meer nieuws uit Sport