Proef in Hilversum met mezen- en vleermuiskastjes tegen processierups

Hilversum

Wethouder Jan Kastje (natuur en groen) heeft deze week in Hilversum toegezegd een proef te starten met het ophangen van koolmees- en vleermuiskastjes. Daarmee moet de overlast gevende eikenprocessierupsen worden teruggedrongen.

De belofte kwam nadat Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum haar zorgen had geuit. „We weten dat het ’s zomers steeds warmer wordt en dat we daardoor meer last hebben van de processierups”, aldus het raadslid. „Om dat te bestrijden of te voorkomen kost tonnen geld.” Daarom vroeg zij de wethouder om koolmees- en vleermuiskasten in te zetten, als preventieve maatregel.

De wethouder was meteen enthousiast. „Ik wil voorstellen om op een paar plekken een proef doen.” Kastje doet de belofte dit snel te gaan uitwerken en op korte termijn met een overzicht van locaties en kosten naar de raad te komen.

In de regio zijn meer plannen met kastjes. Zo hield de PvdA in Gooise Meren een motie over mezenkastjes aan, nadat er tijdens de begrotingsbehandeling uitgebreid was stilgestaan bij de bestrijding van de rups.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.