Soesterberger die met vier staven dynamiet is aangehouden, blijft voorlopig in zijn cel

Soesterberg

De 22-jarige Zakaria El A., die begin juni in Soesterberg werd aangehouden met vier staven dynamiet in zijn auto, moet zijn berechting voorlopig in de cel afwachten. Dat heeft de Utrechtse rechtbank beslist op een pro forma-zitting.

De verdachte uit Maassluis zit vast sinds de politie in de nacht van 1 juni bij een controle in Soesterberg in zijn auto vier staven dynamiet, een slagpijpje, een fles benzine en elektriciteitsdraden ontdekte. Ook vonden ze een telefoon die als ontstekingsmechanisme kon dienen.

De rechtbank wil de strafzaak tegen de Maassluizer op vrijdag 22 december inhoudelijk behandelen, maar het is daarvoor mede afhankelijk van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de advocaat van El A. Op verzoek van het openbaar ministerie doet het NFI nog onderzoek naar de precieze aard en de kracht van het dynamiet en het ontstekingsmechanisme.

Het onderzoek van het NFI had begin deze maand al afgerond moeten zijn, maar heeft vertraging opgelopen. ,,Het schijnt een lastig en ingewikkeld onderzoek te zijn”, aldus de officier van justitie. Ze zei de uitkomst van het onderzoek nodig te hebben voor de definitieve tenlastelegging. Voorlopig wordt El A. verdacht van het voorbereiden van een ontploffing, het bezit van 300 gram dynamiet en het bezit van 38 gram hasjiesj.

De verwachting is dat het NFI-onderzoek eind deze maand wel gereed is, maar de raadsvrouw van El A. sloot niet uit dat zij dan nog een deskundige wil horen over de gevaarzetting. Volgens haar is het allerminst zeker dat de strafzaak in december inhoudelijk behandeld kan worden. Ze verzocht om vrijlating van haar cliënt zodat hij in januari verder kan met zijn opleiding.

Gezien de ernst van de verdenking vond de rechtbank het echter nog te vroeg om de verdachte nu al vrij te laten. Dat zou ’in het huidige tijdsgewricht maatschappelijke ophef veroorzaken’, aldus de rechters. Ook was het recidivegevaar voor de rechtbank moeilijk in te schatten omdat El A. nog steeds geen volledige openheid van zaken geeft.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.