Premium

Column Punten van Spaan: Boadu had tegen Astana wel wat meer doelpunten mogen maken

Column Punten van Spaan: Boadu had tegen Astana wel wat meer doelpunten mogen maken

Henk Spaan geeft punten in de voetbalwereld.

6 Myron Boadu

Er keken nog maar 50.000 mensen naar Fox toen de schakelavond rond de Europa League begon met een bizar, tja, wat was het eigenlijk? Een incident kon je het niet noemen, de door Jan Joost van Gangelen ’wederhoor’ genoemde aanval door Marco van Basten op Mark van Bommel. We zagen een fragment uit een documentaire - of de film al was uitgezonden of dat dit nog zou plaatsgrijpen wisten we niet - waarin Kenneth Perez Mark van Bommel interviewde.

Van Bommel was nog altijd niet vergeten hoe hij ooit was gewisseld door Van Basten. Tegen Roemenië was het geweest in een volle Kuip. Mark snapte er nog steeds niks van. Uitleg had hij niet gekregen. In een telefoongesprek had Van Basten de hoorn erop gegooid. Nou ja, het is zolang geleden dat ik in mijn fantasie een hoorn zag die op een toestel werd geknald. Perez liet Mark redelijk ongemoeid leeglopen over die wissel.

Het ongemak school hem in het feit dat Perez en Van Basten samen in de studio naar het fragment keken met een doodstille Ronald de Boer tussen hen in. Ik vermoed zomaar dat Marco had geëist dat hij zijn versie op het geheel wenste te geven. Fox zal hebben gemoeten, nu Van Basten daar de nieuwe nummer één analist is. De oud-bondscoach liep verre van leeg.

Het was heel eenvoudig: Van Bommel had gewoon zijn taak niet uitgevoerd die ze hem vanaf de kant een aantal keren hadden opgedragen. Daarom hadden ze hem gewisseld en daarom hadden ze hem niet meegenomen naar de uitwedstrijd. Hij had geen hoorn op het bakelieten toestel gegooid, maar keurig uitgelegd wat de reden was. Als Van Bommel tuut-tuut-tuut had gehoord, mankeerde hij misschien iets aan zijn oor? Marco glimlachte. Hoe Perez erover dacht zagen we niet, hem hielden ze even buiten beeld.

Toen begon Astana - AZ. In de rust was Marco nog steeds een tikkie geïrriteerd. Stengs was toch zo’n talent? Dan had hij meer moeten brengen in die eerste helft. Na afloop was de sfeer opgeklaard. Van Basten vond dat AZ na rust de zaak beter had aangepakt. Persoonlijk had ik me meer aan Boadu geërgerd dan aan Stengs. De spits schoot in de laatste minuut van vier meter afstand een bal vijf meter over. Hij had twee goals gemaakt. Het hadden er vijf moeten zijn.

5 Jeroen Zoet

Weer liet Zoet een beslissende, houdbare bal door. Van Bommel had een beter moment kunnen uitkiezen om ruzie met Van Basten te maken.

Marco na afloop: ’Het kan niet dat elf spelers slecht zijn. Dus is er meer aan de hand. Het zit dieper’. Hij liet de coach luidruchtig ongenoemd.

8 Renato Tapia

Het is verbazingwekkend hoe monteur Dick allang afgeschreven en ogenschijnlijk doorgeroeste voertuigen weer in beweging krijgt. Jan-Arie van der Heijden speelde een uitstekende partij tegen het sterke Young Boys, Karsdorp was goed en Tapia een openbaring. Hij deed aan de bal geen krankzinnige dingen, hoewel hij risico’s nam zoals een in één keer gespeeld lobje over een tegenstander heen, en verdedigend verrichtte hij de arbeid die je van een controleur mag verwachten.

Ik had vrede met het gelijke spel. De spelers deden hun best. Dit is wat ze kunnen. Advocaat haalt eruit wat erin zit.

Meer nieuws uit Sport