Premium

Demonstratie pro Zwarte Piet op Mediapark geen doorslaand succes

Demonstratie pro Zwarte Piet op Mediapark geen doorslaand succes
De eerste Zwarte Piet op het Mediapark. ,,Je bent te vroeg.’’
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Om vijf voor half twee zaterdagmiddag arriveert de eerste Zwarte Piet op het Mediapark in Hilversum. Er zullen er nog 35 volgen, zegt hij hoopvol. Maar anderhalf uur later zijn ze slechts met twee. Plus nog acht andere demonstranten vóór Zwarte Piet.

Tot de demonstratie is opgeroepen via de Facebook-pagina van de Vrijbuiterspartij. Ze hebben, vertelt een woordvoerster, het plan om naar de NTR te gaan, de omroep die het Sinterklaasjournaal (met roetveegpieten) maakt. Hun motto: ’Zwarte Piet is geen racisme’.

Begeleid door liefst twee cameraploegen, waarvan een van het NOS Journaal, zoeken ze naar het NTR-gebouw. Onder de betogers ook een zwarte man die vóór Zwarte Piet is: Sonny van der Heijden. Hij dook ook al eens op bij een pro Zwarte Piet bijeenkomst in Scheveningen. Daar verklaarde hij onder meer: ,,Zwarte Piet is ook een mens’’.

De Zwarte Piet die als eerste arriveerde, vertelt desgevraagd dat hij uit het Brabantse Gemert komt. Een hele tocht voor zo’n minuscule demonstratie? ,,Och’’, zegt hij, ,,een uur en een kwartier met de auto.’’ Geen punt, vindt hij. Roetveegpieten in Gemert, zou dat kunnen? Zwarte Piet: ,,Nee, dan worden ze het dorp uit gejaagd.’’ Verder wil hij wel kwijt dat hij hier ook is omdat ’we (Zwarte Pieten, red.) werk zoeken’.

Een auto met een geopend raam draait toegang tot de parkeergarage van Beeld en Geluid in. Een jochie zwaait naar Gemertse Piet. ,,Je bent te vroeg!’’, roept het kind. Inderdaad, de stoomboot van Sinterklaas is nog niet waargenomen in de Nederlandse territoriale wateren.

Maar waar is nou toch de ingang van dat NTR-gebouw? Het zwervende groepje demonstranten heeft toch telefonisch geregeld dat ze netjes door iemand van de NTR te woord zullen worden gestaan? Aha, daar is het pand. Maar het gebouw aan de rand van het Mediapark zit potdicht. Geen mens te bekennen.

Nog steeds begeleid door de cameraploegen loopt het groepje wat verder het Mediapark op. Door een magafoon richten ze zich tot het NTR-gebouw verderop. Uw verslaggever geeft de moed op dat het nog ergens toe zal leiden en vertrekt. Er moet nog over andere gebeurtenissen worden geschreven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.