De Tafelberg is straks niet toegankelijk voor rolstoelers: benodigde hellingbaan is te duur en heeft teveel impact op het landschap

De Tafelberg is straks niet toegankelijk voor rolstoelers: benodigde hellingbaan is te duur en heeft teveel impact op het landschap
De Tafelberg, op de grens van Huizen en Blaricum.
© Archieffoto studio kastermans/leon dakkus
Huizen

De Tafelberg op de Tafelbergheide krijgt momenteel in opdracht van het GNR een grondige facelift (kosten 2,5 ton). GroenLinks Huizen heeft het college gevraagd of dit historische uitkijkpunt straks ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Dit zal niet het geval zijn, zo meldde wethouder Marlous Verbeek donderdagavond in de raadsvergadering.

Rolstoelers zouden alleen via een hellingbaan met een lengte van 140 meter boven op de ruim zeven meter hoge berg kunnen komen. De aanleg van een dergelijke baan is niet alleen erg kostbaar, het zou ook een gigantische impact hebben op het landschap, zo motiveerde Verbeek het Huizer collegestandpunt: „Het klopt dat dit college toegankelijkheid voor iedereen hoog in het vaandel heeft staan. Toch is het niet altijd mogelijk om dit overal te realiseren.” De Tafelberg was al in 1700 een echte trekpleister. Vanaf de heuvel konden bezoekers vele kilometers ver kijken. De Zuiderzee, Amsterdam, Urk, Amersfoort; het was allemaal te zien.

In de 18e eeuw werd de berg ook de Kooltjesberg genoemd, waarschijnlijk een verwijzing naar de kolen die werden gebruikt voor het stoken van een vuur, als baken voor de schepen op de Zuiderzee. In de loop van de eeuwen bleef de berg bezoekers trekken. De afgelopen dertig jaar is er geen onderhoud meer gepleegd aan dit hoogste punt van het Gooi. Zo kon het gebeuren dat onder meer de Japanse duizendknoop vrij spel kreeg. Als het woekerende groen is verwijderd komt er ruimte voor een nieuwe trap en een oriëntatieplateau met daaromheen zitelementen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in januari afgerond.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie