Collectieve zonnepanelen voor Eemnessers ’zonder dak’; ’Alle energie benutten die in Eemnes kan worden opgewekt’

Wethouder Sven Lankreijer (l) en Peter van Drenth, voorzitter van de Energie Coöperatie Eemnes, zetten het eerste zonnepaneel op een liftje naar het dak van de gemeentewerf Eemnes.

Wethouder Sven Lankreijer (l) en Peter van Drenth, voorzitter van de Energie Coöperatie Eemnes, zetten het eerste zonnepaneel op een liftje naar het dak van de gemeentewerf Eemnes.© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Mirjam van Twisk
Eemnes

Je wilt wel overschakelen naar zonne-energie, maar je dak is daarvoor niet geschikt. Voor iedereen die daarmee kampt in Eemnes gloort er hoop in de vorm van 72 collectieve zonnepanelen die momenteel op het dak van de gemeentewerf worden gelegd. En dat is nog maar het begin.

De collectieve zonnepanelen zijn een initiatief van de Energie Coöperatie Eemnes, in samenwerking met de gemeente. De panelen die nu door het Larense bedrijf Icarus Sun op het dak van de gemeentewerf worden neergelegd, zijn bedoeld voor inwoners die om welke reden dan ook geen zonnepanelen kunnen leggen op hun eigen dak. In de komende tijd gaat het energiecollectief op zoek naar meer daken in het dorp die zich voor collectieve panelen lenen. ,,We willen alle energie benutten die in Eemnes kan worden opgewekt’’, zegt Hans Wiering, die dit project namens de coöperatie leidt

Inwoners die in aanmerking willen komen voor groene stroom van de collectieve panelen kunnen zich vóór 15 november aanmelden bij de energiecoöperatie (zonnedak@eemnesenergie.nl). In totaal kunnen twaalf gegadigden blij worden gemaakt met ieder zes zonnepanelen. Zij worden aangewezen via een loting. De uitverkoren gebruikers gaan vijftien jaar lang (tot de panelen zijn afgeschreven) een kleine jaarlijkse vergoeding betalen waarmee ze zich verzekeren van de groene stroom die hun panelen opwekken. Hiervoor heeft het Eemnesser collectief zich aangesloten bij de non-profit energieleverancier Samen Om, die de verrekening aan het einde van het jaar gaat regelen. Het collectief onderzoekt of het mogelijk is om een korting van een cent per opgewekte kWh te geven.

Ondertussen studeert de coöperatie tevens op mogelijkheden om in Eemnes opgewekte groene stroom op te slaan in batterijen. Daarnaast helpt de coöperatie inwoners bij de energietransitie, adviseert over verduurzaming en geeft besparingstips. Om dat nog meer op maat gesneden te doen, gaan binnenkort tien coaches in Eemnes van deur tot deur om inwoners te helpen bij de verduurzaming. En dat allemaal om te bewerkstelligen dat Eemnes in 2030 energieneutraal is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.