John 'orderrrrr' Bercow houdt er mee op

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

John 'orderrrr' Bercow legt zijn functie als parlementsvoorzitter van het Britse Lagerhuis donderdag definitief neer. In september maakte hij zijn vertrek al op emotionele wijze bekend. De Conservatief Bercow diende tien jaar lang als 'Mister Speaker', iets dat hij "de grootste eer in zijn leven" noemde.

De 56-jarige Bercow is vooral bekend om de manier waarop hij de parlementsleden tot de orde riep. Zijn soms langgerekt uitgesproken "orderrrrrr" leverde op internet zelfs gemixte video's op met daarachter een snelle beat.

In de chaotische politieke strijd over het opzeggen van het EU-lidmaatschap is hij tot ver buiten de eigen landsgrenzen een bekendheid geworden. De verhitte discussies over de brexit in het verdeelde Lagerhuis, probeerde hij te bezweren met zeer luide vermaningen: "Order, order!". Bij de aankondiging van zijn vertrek vorige maand applaudisseerden de parlementariërs, vooral van de oppositie, dankbaar.

Bercow is fel tegenstander van de brexit. Hij was in het Lagerhuis omstreden door zijn pogingen de brexit-supporters, waaronder premier Johnson en diens voorganger May, dwars te zitten. Sommigen beraamden al plannen om hem als voorzitter te vervangen.

De opvolger van Bercow wordt maandag gekozen, meldde Sky News. De 62-jarige Lindsay Hoyle van Labour gooit hoge ogen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.