In memoriam Kees Driehuis 1951-2019: ’Hij was scherp en humoristisch’

2011-03-22 00:00:00 HILVERSUM - Kees Driehuis bij de introductie in Beeld & Geluid in Hilversum de Quizkamer. Hier kunnen de populaire kennisquizzen Per Seconde Wijzer van Kees Driehuis foto en Twee voor Twaalf van Astrid Joosten online gespeeld worden. ANP KIPPA FREEK VAN ASPEREN© ANP Kippa

Niels van der Horst

Op 67-jarige leeftijd is tv-icoon Kees Driehuis gisteren overleden. Hij was vooral bekend van de kennisquiz ’Per seconde wijzer’, die hij bijna dertig jaar presenteerde.

Voorafgaand aan ’Per seconde wijzer’, werkte Kees Driehuis al veertien jaar bij de Vara. Hij begon bij de radioprogramma’s ’Dingen van de dag’ (redacteur), ’De wekkerradio’ (eindredacteur) en ’Het radioweekblad’ (presentator). Bij laatstgenoemde legde hij samen met onder anderen Paul Witteman menig politicus het vuur aan de schenen. Vanaf 1985 richtte Driehuis zich vooral op televisie. Eerst behoorde hij tot de redactie van ’Sonja’, daarna volgde de periode bij ’Per seconde wijzer’. Verder was hij bedenker en eindredacteur van ’Zembla’ en werkte hij voor programma’s als ’Nova’, ’Buitenhof’, ’De kleine wijzer’ en het ’Sinterklaasjournaal’. Anderhalf jaar geleden stopte Driehuis met werken. Kort daarna werd hij ziek.

Oud-collega en tv-producent Dan Blazer werkte samen met Driehuis aan ’Per seconde wijzer’ en ’De kleine wijzer’, de jeugdvariant. „Ja, treurig bericht. Ik schrok ervan. Kees is een collega waar ik heel veel aan heb gehad. Een bijzondere man was hij, heel grappig en intelligent. Bij ’De kleine wijzer’ herinner ik me goed hoe hij die elf-, twaalfjarigen als volwassenen behandelde. De chemie tussen Kees’ authentieke stijl en die kinderen leverde hele bijzondere televisie op.”

Mede tv-icoon Astrid Joosten had via de overlap tussen de redacties van ’Per seconde wijzer’ en ’2 voor 12’ veel met Driehuis te maken. Zij verloor gisteren een goede vriend. „Een hele lieve, fijne, betrokken markante collega. Heel solidair ook.” Joosten omschrijft hem verder nog als zeer humoristisch, streng en ook dat hij echt met deuren kon slaan als hij iets onrechtvaardig vond en ergens voor wilde strijden.”

Journalistieke gevoel

Die scherpe kant beaamt ook medebedenker van ’Zembla’ Carel Kuyl. „Ik herinner me dat Kees op een gegeven moment weigerde Filip de Winter te interviewen. Hij vond dat toen niet kunnen.” Kuyl noemt Driehuis verder een topcollega bij wie het journalistieke gevoel altijd de overhand had.

Binnen BNNVara zal zoon Driehuis nog wel eens ter sprake komen. Vader Kees stuurde soms een mail aan alle medewerkers waarmee ze zich konden inschrijven voor een wasbeurt van hun auto’s door zijn zoon. Op die manier regelde hij klusjes voor Driehuis junior.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.