Assad: Turkije moet geen vijand worden

ANP Producties | Bron: ANP
Damascus

De Syrische president Bashar al-Assad wil niet dat Turkije een vijand wordt, ondanks het feit dat de twee landen sinds kort tegenover elkaar staan in het noorden van Syrië. Dat liet hij donderdag weten in een interview op de Syrische staatstelevisie. Ankara trok eerder deze maand het noorden van Syrië binnen, onder meer om Koerdische milities uit het gebied te verdrijven. Assad heeft zijn troepen daarop richting het noordelijke grensgebied met Turkije gestuurd.

Wel noemde Assad de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf "een vijand", omdat hij een beleid voert dat vijandig is tegen Syrië. "Maar ondanks dat moeten we ervoor zorgen dat Turkije niet in een vijand verandert. Daar kunnen vrienden als Rusland en Iran een rol bij spelen", zei hij. Turkije staat aan de kant van groeperingen in Syrië die al jaren vechten tegen de troepen van Assad in de burgeroorlog. Die begon in 2011.

Rusland en Turkije hebben vorige week afspraken gemaakt over het vervolg in het noorden van Syrië. Zo gaan beide landen in het gebied patrouilleren. Daarbij beloofde Erdogan de territoriale soevereiniteit van Syrië te respecteren. Moskou wil ook per se voorkomen dat het Turkse leger en Syrische regeringstroepen in een gewapend conflict terechtkomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.