Soester moet de cel in voor organiseren van hondengevechten, drie kompanen krijgen taakstraf

Reclame van de vechthondenkennel van Soester Batikan Y. en zijn broer.© Archieffoto

Henk Runhaar
Soest

Voor het organiseren van vier hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van honden op vechtkenmerken is Soester Batikan Y. donderdag door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Zijn Amersfoortse vriendin Stephanie B., zijn broer Dogukan en Daniël van W. uit Zeist zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Ook mag het viertal drie jaar lang geen honden houden.

Hechtpistool

Vooral dat laatste komt aan, lieten de verdachten bij de driedaagse zitting eind augustus weten. Ondanks het feit dat ze hun honden elkaar lieten verscheuren, amateuristisch oplapten met een hechtpistool en al dan niet legale medicijnen en de ruwe manier waarop honden werden gedwongen voor het gewenste nageslacht te zorgen, hielden ze toch vooral heel veel van hun pitbulls. Dat was toen hun boodschap. Ook betuigden ze spijt.

Na een tip over hondengevechten in de woning van de vrouw kwam de politie in actie. De verdachten bleken in wisselende samenstelling gevechten te houden met pitbull-achtige honden. Een aantal maanden later hield de politie de drie mannen en de vrouw aan.

De rechtbank acht de vier schuldig aan het organiseren van de gevechten en het laten deelnemen van honden daaraan en neemt dit de groep zeer kwalijk. De honden liepen tijdens de gevechten ernstige (bijt)wonden op en zijn kreupel geworden.

Videobeelden

Op de videobeelden van de hondengevechten, die deels werden getoond tijdens de zitting, is duidelijk te horen hoe de honden janken als uiting van pijn en uitputting. Ook is te zien dat de gevechten redelijk lang duren en dat er soms ook opnieuw begonnen wordt als een hond al verzwakt is, stelt de rechtbank vast.

De broers Y. zijn dus ook schuldig bevonden aan het fokken van zo vechtlustig mogelijke honden en aan het bedrijfsmatig houden van honden zonder te voldoen aan de benodigde vereisten. Als gevolg hiervan zijn bij ’een groot aantal’ honden ernstige gedragsafwijkingen ontstaan. De rechtbank vindt het ’schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan’.

De rechtbank oordeelt dat mensen ten opzichte van dieren een speciale verantwoordelijkheid hebben. Dit houdt in dat in de omgang met dieren zorg moet worden gedragen voor het welzijn en de gezondheid van het dier en dat al het mogelijke wordt gedaan om de eigenheid en integriteit van een dier te respecteren.

Geen criminele organisatie

Omdat het lang duurde voor de rechtbank de zaak behandelde en omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat de mannen en de vrouw een criminele organisatie vormden, vallen de straffen lager uit dan was geëist. De officier van justitie wilde celstraffen tot negen maanden en een houdverbod van vijf jaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.