Commentaar: De traditie van bekvechten tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet moet snel verdwijnen

Rens Koldenhof

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil medio november weer demonstreren in verschillende steden bij sinterklaasintochten. Voorman Jerry Afriyie gaat in plaatsen demonstreren waar ’geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet’ plaatsvindt.

De landelijke intocht van sint en Piet blijft vanuit zijn beweging buiten schot. De daar ingezette Pieten laten de sminkpot na een paar jaar ageren voldoende links liggen, meent Afriyie. De actievoerders richten zich daarom nu op gemeenten als Hoorn, Heerhugowaard en Alkmaar die nog steeds vasthouden aan een zwartere traditie.

Waar Afriyie gas terugneemt, blijven andere sinterklaasmilitanten onverdroten pal staan voor of tegen de door hen aangehangen Zwarte Piet-uitdossing. Zo zullen de blokkeerfriezen geen duimbreed wijken om het kinderfeest te blijven bewaken. Ongetwijfeld aangemoedigd door de strafverlaging die het Gerechtshof donderdag in hoger beroep uitdeelde voor eerdere wandaden. En Pegida riep de aanhang al eerder op om met een kroesharen pruik op de gladgeschoren schedels, acte de présence te geven bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn.

De Zwarte Piet-discussie is voor Nederland wat Brexit voor de Britten is geworden. Wat begonnen is als een interessante discussie over soevereiniteit over de eigen normen en waarden, is verworden tot een scheldpartij tussen doven. Wie niet meescheldt is er intussen helemaal klaar mee. De nieuwe traditie van bekvechten tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet kan niet snel genoeg verdwijnen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.