Premium

Team Dascha Onderzoek zoekt met vrijwilligers naar meest waarschijnlijke route van Dascha vlak voor haar overlijden

Team Dascha Onderzoek zoekt met vrijwilligers naar meest waarschijnlijke route van Dascha vlak voor haar overlijden
De groep liep de route die Dascha Graafsma vermoedelijk heeft gelopen.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

De doodsoorzaak van Dascha Graafsma in 2015 houdt de gemoederen nog altijd bezig. Op initiatief van Team Dascha Onderzoek verzamelden zich woensdagavond een groep van zo’n tien vrijwilligers voor Daklozenopvang De Cocon aan de Hilversumse Neuweg.

Zij legden de route af die de zestienjarige middelbare scholiere uit Hollandsche Rading in de nacht van vrijdag 27 en zaterdag 28 november 2015 zou kunnen hebben gewandeld.

,,Ik weet heel veel van de zaak. Ik heb het vanaf het begin gevolgd. Er zitten zo veel gaten in het verhaal en er zijn nog zoveel vragen, dat ik een bijdrage wilde leveren om meer duidelijkheid te verschaffen”, aldus de Hilversumse Joyce Bruchem.

Zij zegt dat in de wetenschap dat Graafsma binnen 54 minuten van De Cocon - waar de laatste bewegende beelden van Dascha zijn vastgelegd - naar de spoorrails tussen Hilversum en Hollandsche Rading moet zijn gelopen. ,,En dat laatste stuk moet ze vanaf de Utrechtseweg door een donker bos naar de spoorwegovergang aan de Maartensdijkseweg zijn gelopen. Ik ben daar geweest en ik kan me niet voorstellen dat iemand daar ‘s nachts vrijwillig het bos in gaat lopen. Het is daar niet normaal eng. Echt creepy.”

Hoop

Joey Roelofs van Team Dascha Onderzoek is woordvoerder voor de familie Graafsma. ,,We willen in totaal zo’n tachtig tot honderd mensen het traject laten lopen. En dan kijken wat de meest aannemelijke route is die Dascha gelopen kan hebben.”

Roelofs hoopt op verschillende mensen. Ouderen, jongeren, mensen die het verhaal van het tragische overlijden kennen en mensen die er niet bekend mee zijn.

Bert Sluis staat met zijn zwarte labrador klaar om de wandeling te gaan maken. ,,René Graafsma heb ik op een bizarre manier ontmoet. Ik laat mijn hond altijd uit op de plek waar Dascha is overleden. Ik was daar afgelopen juni mijn pasjes en paspoort verloren, een dag voordat ik op vakantie ging. René had ze toevallig gevonden toen hij bij het monument van zijn dochter was geweest. Het minste wat ik terug kon doen was vanavond meelopen.”

Puzzelstukjes

René Graafsma staat als eerste klaar met een GPS-tracker om te kijken hoe hij het parcours zou afleggen.

Terwijl de politie snel zelfmoord concludeerde, bleef hij geloven in een ander scenario. ,,Het is hartverwarmend hoeveel mensen een bijdrage willen leveren aan het onderzoek. Het helpt je toch om door de donkere tijden heen te komen”, aldus René Graafsma. Ondertussen zijn de vrijwilligers nog aan het filosoferen over de verschillende aanwijzingen die inmiddels over de bewuste avond bekend zijn.

Graafsma: ,,Het blijft een lastige puzzel met veel puzzelstukjes. Hopelijk krijgen we er met deze informatie weer een puzzelstukje bij.”

Lees ook: Vrijwilligers verzamelen data over laatste route Dascha door Hilversum

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.