Biopaprika Jumbo 'Mispaksel' van het jaar

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Het bioplastic dat om biologische paprika's van Jumbo zit, is dinsdag uitgeroepen tot Mispaksel van 2019. Greenpeace organiseerde de verkiezing voor het "meest onzinnige in plastic verpakte product".

De organisatie noemt bioplastic geen goed alternatief voor gewoon plastic. "Wanneer dit plastic in de natuur komt, kan een schildpad er net zo goed in stikken. Dat het composteerbaar is, is misleidend. Dit plastic breekt alleen af onder hele specifieke omstandigheden. Die heb je niet in de natuur, niet in je composthoop en zelfs afvalbedrijven worstelen ermee. Hierdoor verdwijnt het vaak alsnog in de verbrandingsoven."

Bijkomend nadeel is dat bioplastic niet bij het gewone plastic mag worden gegooid. "Heel verwarrend dus en er is een simpele oplossing: dat onnodige plastic jasje kan namelijk gewoon uit", zegt campagneleider Meike Rijksen.

Bananen en Smint

Fairtrade bananen van PLUS die in een plastic zak zijn verpakt eindigden op de tweede plaats. Volgens Greenpeace heeft de supermarkt toegezegd de bananen vanaf begin volgend jaar zonder plastic aan te bieden.

Het 'erepodium' wordt compleet gemaakt door Smint, dat verpakt is in plastic doosjes met folie en een plastic zakje eromheen. In totaal brachten 17.000 mensen hun stem uit.

Jumbo kon niet direct reageren, maar heeft volgens Greenpeace laten weten "hard op zoek te zijn naar alternatieven" voor verpakte paprika's.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.