Vrijwilligers verzamelen data over laatste route Dascha door Hilversum

In april werd een protestmars gehouden in Hilversum, omdat de dood van Dascha Graafsma eind november 2015 nog altijd niet is opgehelderd.© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

Zoveel mogelijk data verzamelen. Dat is het doel van de reconstructie van de laatste looproute die zestienjarige Dascha Graafsma mogelijk nam voor ze bijna vier jaar geleden de dood vond op het spoor tussen Hilversum en haar woonplaats Hollandsche Rading.

Voor de eerste sessie, vanavond, beschikt Team Dascha Onderzoek inmiddels over zo’n vijftien vrijwilligers. Meer mensen zijn welkom, ook voor volgende avonden of nachten waarin wordt gelopen.

Patronen

Onderzoeksleider Joey Roelofs legt uit dat vrijwilligers worden voorzien van gps-trackers. ,,We willen patronen ontdekken. De wandeling gaat vanaf de laatste plek waar ze voor haar dood met zekerheid was, op de Neuweg ter hoogte van daklozenopvang De Cocon, zo snel mogelijk naar het spoor aan de Maartensdijkseweg.’’

Omdat niet bekend is of Dascha de snelste route kent, laat het team ook mensen lopen die dit deel van Hilversum niet goed kennen. ,,En mensen die de zaak-Dascha niet kennen. Die zijn er namelijk.’’

Al doende moet duidelijk worden of het mogelijk is dat Dascha de afstand lopend kon overbruggen. Zo niet, en dat vermoeden de particuliere onderzoekers die nog altijd in opdracht van de familie werken, dan kan dat erop wijzen dat ze er met een voertuig is gekomen.

Verkeerscamera’s

Lang werd gehoopt dat beelden van verkeerscamera’s die destijds aan de Utrechtseweg stonden uitsluitsel zouden geven. Nu blijkt dat het materiaal van de camera Hilversum-uit hoogstwaarschijnlijk voorgoed verdwenen is.

Om af te dwingen dat hij de beschikbare beelden nogmaals kon bekijken, bezette vader René Graafsma eind augustus opnieuw enige tijd het Hilversumse politiebureau.

Het Openbaar Ministerie laat forensische experts van een politie-eenheid buiten het Gooi de doodsoorzaak van Dascha opnieuw onderzoeken. Dat proces loopt nog.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.