Keuzegids: hbo-opleidingen voor leraren scoren slecht

Annet van Aarsen
Leiden

Opmerkelijke waarneming in de Keuzegids hbo 2020, die woensdag verschijnt: het studiesucces van lerarenopleidingen is niet best.

Studenten aan de lerarenopleidingen hebben na vijf jaar veel minder vaak een diploma op zak dan die van andere hbo-opleidingen. Gemiddeld rondt 49,8 procent van de hbo-studenten binnen vijf jaar de studie met succes af.

Voor lerarenopleidingen ligt de score beduidend lager: van 44,3 procent bij de gymleraren tot maar 27 procent bij de lerarenopleidingen talen.

De samenstellers van de gids keken ook naar de ’survivalscore’ van de lerarenopleidingen, het aantal studenten dat verder gaat na het eerste jaar. Het landelijk gemiddelde van alle hbo-opleidingen is 84,3 procent.

Bij de lerarenopleidingen varieert de survival van 82,4 procent (sport) tot 78,2 procent (maatschappijvakken) en 77,6 procent (talen).

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft recent allerlei maatregelen getroffen om lerarenopleidingen aantrekkelijker te maken. De keuzegids: ,,Het is niet genoeg om studenten naar deze opleidingen te krijgen, ze moeten de studie ook nog succesvol afronden.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.