Strengere regels tegen 'verdozing' landschap

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De overheid moet ingrijpen om de ongebreidelde groei van distributiecentra te stoppen. Verdere "verdozing" van het landschap moet worden voorkomen, aldus een advies aan het kabinet.

Het logistieke vastgoed groeit in Nederland de laatste jaren hard door de internethandel. Door haar gunstige geografische ligging is vooral het zuiden van het land populair als vestigingsplaats van distributiecentra.

"Er is momenteel een snelle en gefragmenteerde groei van logistiek vastgoed, waarbij de ruimtelijke regie nog absoluut onvoldoende is", aldus het advies van het College van Rijksadviseurs.

Clustering

Om de impact van distributiecentra te verkleinen pleit het College voor clustering. Dat is ruimtelijk gezien het meest efficiënt en maakt het eenvoudiger om voorzieningen te delen. Deze clusters zouden op een zeer beperkt aantal plaatsen moeten worden toegestaan.

Verder zouden Rijk, provincies en gemeenten de herontwikkeling van bestaande bedrijfsterreinen moeten stimuleren. Daarvoor zou geld moeten worden vrijgemaakt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.