’Geen 10 procent ozb-verhoging voor megalomane sporthal’, zegt Soester POS; ’Het is krom om extra geld uit te geven bij financiële tegenwind’

John Versteege van POS© Aangeleverde foto

Jetty Claus
Soest

Soest moet de rekening niet bij de burger leggen door de onroerendezaakbelasting te verhogen met tien procent en 350.000 euro te korten op instellingen. Zet de bouw van de ’megalomane’ sporthal aan de Dalweg en het zogeheten Huis van de Samenleving voorlopig in de ijskast zolang er miljoenentekorten zijn op de Soester begroting, zo vindt de POS-fractie.

,,Het is krom om extra geld uit te geven bij financiële tegenwind. Zet de tering naar de nering. Door anders met het beschikbare geld om te gaan is het mogelijk een sluitende begroting te krijgen”, stelt financieel woordvoerder John Versteege van de Partij Ons Soesterberg. De bedrijfseconoom en fiscaal jurist zit sinds een jaar in de steunfractie.

,,Het college van burgemeester en wethouders - waarin ook de VVD zit - heeft een groot probleem. Er wordt te weinig op de centjes gelet. De politiek heeft de neiging om leuke dingen te doen en dat kost geld. Het college wil koste wat het kost de mooie plannen in het coalitieakkoord uitvoeren. De ozb-verhoging is in strijd met dat akkoord, omdat daarin staat dat de ozb alleen met het inflatiepercentage wordt verhoogd.”

Alarmbellen

De gemeente stevent af op een tekort van 1,8 miljoen over 2019. Dit tekort en het verwachte tekort voor 2020 wordt mede veroorzaakt door een lagere bijdrage van het Rijk. Voor 2020 wordt een tekort van 3,3 miljoen verwacht. Niet alleen door minder geld uit Den Haag, maar ook omdat er meer uitgegeven wordt dan binnenkomt. ,,Als je dat doet met je eigen geld tot daar aan toe, maar dit gaat om gemeenschapsgeld.”

De sporthal gaat minimaal zeven miljoen kosten. Het kan ook minder duur. ,,Mijn alarmbellen gingen rinkelen toen de wethouder in een interview zei dat de sporthal dan maar gouden deurknoppen moest krijgen. Ik begrijp dat sommige sportverenigingen er niet op zitten te wachten. Omwonenden zijn niet blij. Ook in het Huis van de Samenleving, een soort ontmoetingsplek zal heel wat geld gaan zitten.”

POS waarschuwt al langer en stemde vorig jaar als enige tegen de begroting. Versteege verbaast zich erover dat het kennelijk niet gebruikelijk is heel kritisch naar de begroting te kijken. ,,Zo wordt bij nieuwe activiteiten gesteld dat uitbreiding van ambtenaren nodig is. Ik ga ervan uit dat ze heel druk zijn, maar er zullen toch ook weleens projecten worden afgerond. Dat soort zaken vergt een grondig onderzoek.”

Wethouder financiën Liesa van Aalst wil nu niet reageren. Zij gaat donderdagavond in de gemeenteraad in op alle nuances, zegt haar woordvoerster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.