Johnson neemt horde naar verkiezingen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Het Britse Lagerhuis heeft een belangrijke stap gezet richting de goedkeuring van het voorstel om vervroegde verkiezingen te houden in december. Het Lagerhuis ging akkoord met de zogenoemde tweede lezing.

Het voorstel moet vervroegde verkiezingen mogelijk maken in december. De regering wil de derde en definitieve lezing van het voorstel dinsdagavond nog laten goedkeuren door het Lagerhuis. Dat trekt doorgaans meer tijd uit voor de behandeling van wetsvoorstellen, maar moet het proces nu in enkele uren tijd doorlopen.

In de aanloop naar de stemming over de derde lezing van het voorstel voor vervroegde verkiezingen behandelt het Lagerhuis een aantal amendementen. Vicevoorzitter van het Lagerhuis Lindsay Hoyle heeft daarvoor een amendement voor het houden van de verkiezingen op 9 december geselecteerd. Dit amendement is ingediend door voorman Jeremy Corbyn van oppositiepartij Labour. De Conservatieve premier Boris Johnson had zelf 12 december als datum voor vervroegde verkiezingen geprikt. Ook twee andere oppositiepartijen, de Schotse SNP en Lib Dem, hebben een voorkeur voor 9 december.

Labour, SNP en Lib Dem hadden zich ook uitgesproken voor het geven van kiesrecht aan EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en aan 16- en 17-jarigen. Die onderwerpen zijn echter niet geselecteerd voor de lijst van amendementen bij het wetsvoorstel over vervroegde verkiezingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.