Eerste van vijf dorpsavonden is best druk: Kortenhoef kijkt naar jaar 2040

Willen alle Kortenhoevers in de zaal even hun hand opsteken© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Hans van Keken
Kortenhoef

Hoe zien de inwoners zelf hun dorp in 2040? In Wijdemeren zijn ze gisteravond met de tournee begonnen om daarachter te komen.

Het is met zo’n vijftig aanwezigen best druk in de Blinker in Kortenhoef, waar dit dorp samen met ’s-Graveland deze avond centraal staat. Veel wat middelbare mensen, geen jongeren, maar het geeft in elk geval een richtlijn waar het heen kan de komende jaren, zo hoopt het Wijdemeerse college. ,,Hoe ziet uw omgeving eruit zo rond 2040”, trapt wethouder Rosalie van Rijn af. Zware begrippen als omgevingswet, duurzaamheid, een dorps ontwikkelings plan en leefbaarheid moeten deze bijeenkomst handen en voeten krijgen. ,,Zeg gewoon wat u denkt en voelt, alsof je op een verjaarsfeestje bent”, benadrukt ze.

De raadsleden, waarvan er toch ook al gauw meer dan een handvol aanwezig is - het is immers een bijzondere avond - houden vanavond allemaal hun mond. De inwoners van de dorpen zijn nu aan het woord. Rond de genoemde thema’s. Het levert tientallen grote en kleine suggesties, hartenkreten, ontboezemingen en jawel, klachten op. Want ook nu is er weer gemopper over het verkeer op Noorder- en Zuidereind ja. Maar ook het verlangen naar, om maar wat te noemen, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Of naar een andere plek voor de sportvelden, meer centraal. En uiteraard ook bekende zaken als lokaal voedsel en zelf energie opwekken. De plannen van het gebiedsakkoord komen ook voorbij, er wordt gewezen op de ingrijpende gevolgen die ze kunnen hebben. ,,Welke invloed hebben we daar zelf nog op”, wil een van de aanwezigen weten. ,,Ik denk dat 75% van onze omgeving zal veranderen”, waarschuwt een man. Na afloop rest een bonte verzameling wensen en aandachtspunten, waarmee Van Rijn en de ambtenaren tevreden huiswaarts gaan. Komende weken komen ook de andere kernen in deze bijzondere serie, uniek voor deze regio, aan bod. Op de website van de gemeente is de oogst binnenkort te vinden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.