Von der Leyen aanvaardt twee nieuwe teamleden

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Aanstaand voorzitter van de Europese Commissie heeft twee van de drie nog openstaande plekken in haar team ingevuld. De kandidaten die Frankrijk en Hongarije hebben aangedragen kunnen haar goedkeuring wegdragen. Zij spoort Roemenië opnieuw aan ook met een naam op de proppen te komen, laat een woordvoerster weten. Het Europees Parlement had de eerdere kandidaten van deze drie landen afgewezen.

Von der Leyen heeft de Fransman Thierry Breton, oud-minister en topman van het IT-bedrijf Atos, geschikt bevonden als commissaris voor Interne Markt, Industrie en Defensie. Hij heeft volgens de zegsvrouw een "verreikend aanbod" gedaan om belangenconflicten te voorkomen. Wellicht verkoopt hij zijn aandelenpakket in Atos, dat naar verluidt 34 miljoen euro waard is.

Ook de Hongaarse EU-ambassadeur Olivér Várhelyi kan toetreden tot het dagelijks EU-bestuur. Of hij de portefeuille Uitbreiding krijgt is afhankelijk van met welke kandidaat Roemenië komt.

De juridische commissie van het Europees Parlement gaat nu eerst beoordelen of bij het voorgestelde duo geen sprake is van belangenverstrengeling. Daarna moeten ze nog een hoorzitting doorstaan. De planning is dat het parlement de hele 27-koppige commissie eind november goedkeurt, waarna het team op 1 december aan de slag gaat, een maand later dan eerder voorzien.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.