Enorme actiebereidheid bij ziekenhuispersoneel voor landelijke staking: ’Ik zou een zwembad kunnen vullen met alle tranen die ik heb gezien’ [interactief kaartje]

Annemarie de Jong
Hoorn

Alleen bij het Dijklander Ziekenhuis is de knoop over deelname aan de landelijke ziekenhuisstaking op woensdag 20 november nog niet doorgehakt. Alleen bij het Dijklander Ziekenhuis is de knoop over deelname aan de landelijke ziekenhuisstaking op woensdag 20 november nog niet doorgehakt.

Vrijwel alle algemene ziekenhuizen in Noord- en Zuid-Holland draaien die dag zondagsdienst. ,,De actiebereidheid is enorm”, zegt bestuurder Elise Merlijn van de vakbond FNV Zorg en Welzijn. In totaal hebben nu al de actiecomités van 55 ziekenhuizen in Nederland aangegeven mee te staken. Ook medewerkers van ziekenhuizen waar voorheen nog minder stevig actie werd gevoerd staan nu te popelen. ,,De boosheid is heel groot. Medewerkers pikken het niet meer.”

Bij acties in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend eerder deze maand werden ongeveer vijftig operaties uitgesteld. Volgens een woordvoerster neemt het actiecomité deze week een besluit over deelname aan de landelijke staking.

Veiligheid

Tijdens de landelijke ziekenhuisstaking op 20 november vinden de acties vooral plaats binnen de ziekenhuizen. Personeel verricht alleen spoedwerkzaamheden. ,,De veiligheid van de patiënt staat voorop. Er moet zorg worden verleend. Je kunt niet zoals bij de juffen en meesters een hele school leegtrekken”, zegt Merlijn. Niettemin is de impact enorm. ,,Duizenden afspraken worden gecanceld.”

,,Deze week is cruciaal. Actiecomités zijn bezig draaiboeken te maken.” Volgens Merlijn moet alles juridisch zijn dichtgetimmerd om te voorkomen dat rechtszaken in de aanloop naar de staking roet in het eten gooien.

Op 20 november trekken vermoedelijk honderden actievoerende ziekenhuismedewerkers naar Nieuwegein voor een protestbijeenkomst. Daar vindt op dat moment de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) plaats, waarbij vele ziekenhuisbestuurders aanwezig zijn. ,,Omdat een goede cao nog steeds uitblijft, worden de acties nu opgeschaald naar een landelijke zondagsdienst.” De eerste landelijke ziekenhuisstaking in Nederlandse geschiedenis.

Ongekend

,,Duizenden afspraken worden verplaatst. Dat is ongekend”, reageert NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. ,,We hopen dat het niet hoeft te gebeuren en dat de onderhandelingsteams tot elkaar komen. Want er lígt een goed bod, met ook verbeteringen, maar de bond zegt: het is niet genoeg. Er is een grens, je hebt niet meer geld dan er is.” De gesprekken aan de cao-tafel zijn in juni al beëindigd.

Bij de estafettestaking, die in het ziekenhuis in Alkmaar begon, hebben sinds juli hebben al 25 ziekenhuizen zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. FNV-bestuurder Merlijn: ,,Het is zo zwaar voor bijvoorbeeld jonge mensen werk in het ziekenhuis te combineren met kinderen. Dan krijgen ze hun 24-uur bereikbaarheidsrooster en met op het laatste moment toch wijzigingen. Als je zegt ’hoe regel ik dat nog met de opvang?’, krijg je te horen: ’dat is jouw probleem’. Dan moeten ze weer een weekend en of nachtdienst extra werken. ’Want je laat je patiënt niet in de steek’. Emotionele chantage.”

Tranen

,,Ze hebben voor dit beroep gekozen omdat ze hun passie erin kwijt kunnen, maar voor veel minder loon dan vrienden met evenveel opleiding. Alles wordt duurder en jij krijgt geen salarisverhoging. De rek is eruit. Ik zou een zwembad kunnen vullen met alle tranen die ik de afgelopen tijd heb gezien.”

Vakbonden FNV, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen structurele loonsverhoging voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. In totaal vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.