Premium

Natuurwerkdag op 2 november kampt met teruglopende belangstelling in Gooi, Vechtstreek en Eemland

Natuurwerkdag op 2 november kampt met teruglopende belangstelling in Gooi, Vechtstreek en Eemland
Landelijke natuurwerkdag 2017 in het Cronebos in Hilversum.
© Archieffoto Studio Kastermans
Hilversum

Traditiegetrouw vindt in het eerste weekend van november de Landelijke Natuurwerkdag plaats.

Ook in de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn dit jaar weer klussen in de natuur aangemeld. Opvallend is de geringe animo van het publiek. In het Gooi zijn dit jaar drie klussen aangemeld, waarvan er twee op de website www.natuurwerkdag.nl staan: de Franse Kampheide en het Echobos in Muiderberg. Opmerkelijk dat er zich nog helemaal geen klussers hebben aangemeld voor de Franse Kampheide.

Werken in het Echobos in Muiderberg is een stuk populairder. Van de 30 beschikbare plekken zijn er 14 ingevuld. Tijdens de Natuurwerkdag volgende week wordt samen met de rietsnijder van het Naardermeer - Wouter Slors - gewerkt aan het schoonmaken van de sloot en het meertje.

Peter Mol, coördinator van de Natuurwerkdag in Noord-Holland, ziet vooral de zonnige kant. ,,De werkplekken in Gooi en Vechtstreek zijn doorgaans goed bezet. Op dit moment zijn er nog volop vrije plekken, maar ik adviseer de mensen tijdig te reserveren. Ik denk dat als er meer locaties in deze regio zouden zijn, ze allemaal vrijwel vol zouden lopen met vrijwilligers.”

Waarom zijn er dan niet meer locaties? Mol denkt dat het schort aan initiatiefnemers, die zich over een natuurterrein durven te ontfermen waar achterstallig beheer is. ,,Dat is ook niet makkelijk en vergt vaak wat kennis over de natuur.”

Utrecht

In de provincie Utrecht is een groter aanbod natuurklussen, al houdt de animo van vrijwilligers er geen gelijke tred mee.

Op het bosterrein van Scouting MKWJ in Baarn en het scoutingcentrum Buitenzorg in Baarn zijn klussen te klaren. Bij de eerste heeft slechts een persoon zich aangemeld. Op het snoeiwerk op scoutingcentrum Buitenzorg is nog helemaal niemand afgekomen, terwijl er 60 mensen nodig zijn.

In Vreeland kan tijdens de landelijke Natuurwerkdag op de Buitenplaats Vreedenhorst aan de Bergseweg worden gewerkt. Toch heeft zich nog niemand aangemeld voor de twaalf personen vergende klus.

Eigenaar Kees Beelaerts van Vreedenhorst is daar ook een beetje verbaasd over. ,,Vorig jaar heb ik de vrijwilligersactie NL Doet hier gehad en daar was echt prima belangstelling voor. Helaas is dat met de Natuurwerkdag niet het geval.” Maar Beelaerts wanhoopt niet en is geenszins van plan de klus te annuleren. ,,Ook al komt er maar een enthousiasteling op af, het gaat gewoon door, hoor. We gaan er dan een gezellige dag van maken. Alles wat de vrijwilliger hier doet, hoef ik niet te doen”, lacht hij.

In Soest is een klus in het Soesterveen, het laatste stukje hoogveen van de provincie Utrecht, die speciaal gericht is op jongeren. Voor deze klus zijn 14 aanmeldingen, van de benodigde 40. Zeventien personen kunnen 2 november aan de slag in het natuurgebiedje aan de Zuiderzeekade in Bunschoten-Spakenburg, twaalf hebben zich al gemeld. Bij de Loenderveense molen aan de plas van Waternet zijn ze van plan om de ringslangbroedhoop open te harken om te kijken of er lege eierschalen liggen. Er is werk voor 20 personen, een plek is bezet.

Meer informatie: natuurwerkdag.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.