Twee vuurwapens en veel geld aangetroffen bij politieactie Batman Auto’s in Huizen; 42-jarige man aangehouden [update]

© Foto’s: Caspar Huurdeman
HUIZEN

Bij de invallen in bedrijfspanden en een woning in Huizen heeft de politie dinsdag twee vuurwapens en grote hoeveelheden contact geld gevonden. Een 42-jarige man is aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Aanleiding voor de gecombineerde actie van politie, Defensie en gemeente - ondersteund door speurhonden - vormde een of meer tips die de recherche onlangs kreeg. Gemeld werd dat er verboden vuurwapens in de panden aanwezig waren.

De invallen begonnen om negen uur ’s ochtends en verliepen volgens de politie rustig. Een klein deel van het bedrijventerrein ’t Plaveen werd afgezet om ongehinderd te kunnen werken. In de drie panden aan de Ambachtsweg en de Fabrieksweg zijn bedrijven van de Huizer ondernemer Seref Batman (42) actief. Die houden zich bezig met de in- en verkoop, import, reparatie en reiniging van personenauto’s en lichte bedrijfswagens.

© Foto: politie

Hennepteelt

Bij het doorzoeken van de panden zijn niet alleen vuurwapens en cash aangetroffen, maar ook materiaal dat mogelijk gebruikt wordt bij hennepteelt. Alles is in beslag genomen. De aangehouden man is meegenomen naar het politiebureau en wordt verhoord.

Sluiting

’Het onderzoek is hiermee nog niet afgerond en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten’, meldt de politie. ’Aan de hand van de nog op te stellen rapportage door de politie, zal de gemeente Huizen overwegen of er voldoende juridische gronden zijn voor bestuurlijke sluiting van een of meer bedrijfspanden.’ In het onderzoek zal ook bekeken worden of er sprake is van ondermijning, waarbij faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken.

Bij de invallen werden specialisten van Defensie ingeschakeld.

Kleine ruimtes

Een speciaal zoekteam van Defensie werd ingezet om de panden en auto’s te doorzoeken. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of in ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. Het team is gespecialiseerd in het ontdekken van veranderingen in de omgeving.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde middelen als een grondradar. Daarmee kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Onderzoek in de woning.

Woning

Naast de bedrijfspanden werd ook een woning aan de Fauna in Huizen grondig doorzocht. Daarvoor moest de voordeur worden opgebroken. Ook hier werd gespeurd naar verborgen ruimtes. Op het adres staan volgens het Handelsregister sinds 2016/2017 diverse bedrijven ingeschreven, waaronder Batman Holding en Ser Entertainment. Eigenaar van beide bv’s is ’automan’ Seref Batman.

Politiewoordvoerder Bernhard Jens kan in dit stadium van het onderzoek geen nadere informatie verschaffen. Het blijft dus onduidelijk of de 42-jarige man die dinsdag is aangehouden de even oude ondernemer van Turks-Nederlandse komaf is. Onduidelijk blijft onder meer ook in welk pand of welke panden de cash en de wapens lagen, en welke waarde de gevonden bankbiljetten vertegenwoordigen.

Ki-Bar

Opvallend is, dat op het adres aan de Fauna ook Ki-Bar bv staat ingeschreven. Het Turkse eetcafé Ki-Bar in Hilversum is in 2017 door burgemeester Pieter Broertjes gesloten. Formeel omdat eigenaar Ebru Serefli de zaak runde zonder horecavergunning. Die was verlopen.

Huizen

De Hilversumse ondernemer kwam in de problemen toen de verkoop van zijn eetcafé aan een in Turkije geboren Almeerder werd afgeblazen, zo meldde deze krant indertijd. De Almeerder en diens mede-vennoot, een vrouw uit Huizen, wilden de Ki-Bar gaan runnen. Het duo zag uiteindelijk van de deal af, omdat Hilversum ze geen horecavergunning wilde geven. Over het waarom van deze weigering wilde de gemeente twee jaar geleden niets kwijt. Sindsdien staat het horecapand in de wijk Over ’t Spoor leeg.

Lees meer: Grote politieactie bij Batman Auto’s in Huizen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.