’Plant sedum op de daken van bushokjes in Hilversum’

Een bushokje in Utrecht met sedum.
© ANP/Remko de Waal
Hilversum

Bijna de voltallige Hilversumse gemeenteraad wil de daken van bushokjes voorzien van sedum.

Dat zegt motie-indiener Anne de Jong (D66) die samen met Frank Kool (GroenLinks) de plannen op papier heeft gezet. Volgens het tweetal zou het plaatsen van het vetkruid op daken van bushokjes onder meer goed zijn voor de vermindering van fijnstof in de lucht, voor verkoeling en het vasthouden van regenwater. Er wordt gedacht aan het ’Utrechtse model’. Het plaatsen en onderhouden van de groene dakbedekking wordt dan uitbesteed en kost Hilversum niets.

„Ik wil vooral laten zien dat vergroenen in de publieke ruimte op een makkelijke manier kan”, legt het D66-raadslid uit. „Maar het dient ook als inspiratie voor bewoners om hun schuurtjes en garages van sedum te voorzien.”

Het voorstel om het college te laten onderzoeken of het mogelijk is om de plantjes - al dan niet met zonnepanelen - op bushokjes te plaatsen, zou afgelopen woensdag worden behandeld in de raad. Maar omdat de avond te lang duurde, wordt over het voorstel op de raadsvergadering op 13 november gestemd. Uit de woorden van De Jong komt naar voren dat het slechts een kwestie van tijd is. Zijn motie wordt door bijna alle partijen ondersteund. „Alleen de VVD denkt er nog over na.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.