’Dialoogproces’ leidt in Weesp tot keuze voor roetveegpieten

Sinterklaasintocht in Weesp in november 2016.

Sinterklaasintocht in Weesp in november 2016.© Archieffoto Studio Kastermans

Tamar de Vries
Weesp

Sinterklaas komt dit jaar op zaterdag 16 november rond 12.00 uur aan in Weesp. Hij wordt vergezeld door zogenoemde ’roetveegpieten’.

De keuze voor roetveegpieten in plaats van zwarte pieten, is gemaakt tijdens wat de gemeente noemt een ’dialoogproces’. Daarbij is op verzoek van de gemeenteraad met veel Weespers gesproken over hoe zij denken over het uiterlijk van zwarte piet. ,,Uit evaluatie en analyse van de gevoerde gesprekken is gebleken dat bij velen in Weesp de gedachte bestaat, of ten minste geaccepteerd wordt, dat Weesp met de tijd mee moet gaan en dat er daarom draagvlak is om het uiterlijk van de pieten aan te passen.” De dialoog is gevoerd met een breed scala aan inwoners, organisaties, basisscholen en organisatie van de sinterklaasintocht.

Burgemeester Van Bochove is tevreden met de goede manier waarop deze gesprekken zijn gevoerd, meldt het persbericht van de gemeente. ,,Weespers hebben zich op deze avonden opnieuw van hun beste kant laten zien. Het is ook goed dat de dialoog helderheid heeft gebracht. Kijkend daarnaar én naar het voorbeeld van het Sinterklaasjournaal, dat dit jaar bij de landelijke intocht al met 100 procent roetveegpieten werkt, kunnen we niet anders dan nadrukkelijk de wens uitspreken dat we in Weesp vanaf 2020 de intocht aanpassen aan de geest van de tijd.”

Na de intocht van dit jaar zullen de leden van de Stichting Sinterklaasintocht Weesp zich beraden op hun eigen rol in de nieuwe situatie. ,,We gaan er dit jaar weer een prachtig feest van maken”, zegt André Groenendaal, voorzitter van de Stichting Sinterklaasintocht Weesp. ,,Daarna gaan wij ons beraden, en laten we weten of we ook na dit jaar de organisatie van de intocht met Roetveegpieten op ons willen nemen.” Burgemeester Van Bochove geeft aan graag te blijven samenwerken met deze groep vrijwilligers. ,,Er is erg veel respect en waardering voor al het werk dat zij verzetten. Ik hoop daarom ook na dit jaar samen op te kunnen trekken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.