Premium

Nieuwe motorclub MC Hardliners timmert aan de weg

Nieuwe motorclub MC Hardliners timmert aan de weg
Amsterdam

Na het verbod op verschillende motorbendes timmert een nieuwe club, MC Hardliners, flink aan de weg. Leden van verboden verklaarde clubs hebben er inmiddels onderdak gevonden. Het gaat hierbij ook om leden of aanstaande leden die wegens wangedrag, ’bad standing’ genoemd, uit de Angels zijn gezet.

De club is vanuit de gevangenis opgericht door de Haarlemmer Lysander de R., die een straf van negen jaar uitzit. De nieuwe motorclub heeft inmiddels negen afdelingen in onder andere Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Hoorn, Beverwijk en Hoofddorp.

MC Hardliners heeft een logo dat vrijwel een kopie is van dat van de Angels. Dat levert spanningen op. De Angels hebben via hun advocaat laten weten dat ze juridische stappen tegen de ’kloon’ overwegen. De Hardliners hebben via sociale media laten weten ’een groot probleem’ te hebben met de Angels Holland. ’Als de ’Hells Angels ballen hebben komen ze naar ons toe’, valt te lezen op een Facebook-pagina van een clublid.

Bij de Hardliners zouden de Hells Angels oude bekenden tegenkomen, zoals de beruchte Arie R., een van de Angels van het eerste uur in Amsterdam. Hij moest de club verlaten, maar werd zo gevreesd dat dat nooit op officiële wijze is gebeurd. Ook leden van de motorbendes Alcatraz Wanted en Caloh Wagoh zijn naar de MC Hardliners overgestapt.

Nieuwe motorclub MC Hardliners timmert aan de weg
Het motorpak met het embleem van de Hells Angels, met als inzetje het logo van de nieuwe club Hardliners Holland.
© foto robert vos

Caloh Wagoh is de laatste club waarvoor justitie een verbod heeft gevraagd bij de rechter. De club fungeert volgens het OM als een geweldsmachine van de onderwereld. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat de club moordopdrachten zou hebben gekregen van de voortvluchtig crimineel Ridouan Taghi en vanuit de Turkse onderwereld.

Chapter

Dat Nederland ondanks strafrechtelijke, civiele en bestuurlijke strijd nog steeds een grote aantrekkingskracht heeft wat motorbendes betreft, blijkt uit de oprichting van een chapter van de internationale ’1 procent’ of outlawmotorclub MC Loners. De club heeft afdelingen in Canada, de Verenigde Staten en diverse Europese landen en is nauw gelieerd aan de Bandidos: de eerste club die in Nederland verboden werd verklaard. De motorbende is de aartsrivaal van de Angels.

Begin 2012 kondigde de toenmalige justitieminister Ivo Opstelten een breed offensief aan tegen de motorclubs omdat gevreesd werd voor escalatie van onderlinge conflicten, omdat leden volop crimineel actief bleken en de clubs snel groeiden. De laatste maatregel was het verboden verklaren van clubs.

Maar ontmoedigend lijkt het beleid vooralsnog niet te zijn. Terwijl alle grote clubs inmiddels volledig of gedeeltelijk verboden zijn verklaard, groeit het aantal leden en clubs. Er zijn volgens de laatste voortgangsrapportage van de politie inmiddels ruim 2130 leden, tegen 1980 in 2017. Ze zijn alleen minder zichtbaar. Ook hebben veel clubs afdelingen geopend in het buitenland om zo een verbod te omzeilen. Nieuwe clubs hanteren minder strenge toelatingseisen dan vroeger en kunnen sneller groeien.

„Wij volgen de zorgelijke ontwikkelingen in het outlaw-landschap nationaal en internationaal op de voet. De versplintering van het landschap is een ontwikkeling die al een aantal jaren gaande is en niet direct samenhangt met de civiele verboden. Vooral bij nieuwe clubs is het ledenbestand erg fluïde en zien we personen die zich tussen clubs verplaatsen. Ook zien we nieuwe clubs ontstaan, die overigens even zo vaak weer verdwijnen en worden opgeheven”, zegt Pim Miltenburg, landelijk portefeuillehouder ’outlaw motorcycle gangs’. „De Hardliners zijn hier een voorbeeld van. De MC Hardliners is divers samengesteld. Wij zijn bekend met spanningen tussen de Hardliners en Hells Angels”, vult hij aan. Er zijn overigens veel minder incidenten.

Meer nieuws uit GE

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.