Premium

Commentaar: Leiding Partij voor de Dieren kan zich niet afsluiten voor vernieuwing

Commentaar: Leiding Partij voor de Dieren kan zich niet afsluiten voor vernieuwing
© ANP

Marianne Thieme heeft haar hielen nog niet gelicht, of de Partij voor de Dieren is al verworden tot een slangenkuil.

De gekozen voorzitter Sebastiaan Wolswinkel (25) werd door het partijbestuur weggestuurd. Een deel van de achterban pikt dat niet en wil middels een petitie het partijbestuur tot de orde te roepen.

De anonieme groep oproerkraaiers laat ongewis hoe breedgedragen de aanval op de partijtop is. Of zich een scheuring, en misschien zelfs een afsplitsing aftekent, zal moeten blijken.

Maar het moge duidelijk zijn dat de kadaverdiscipline onder Thieme met haar de partij heeft verlaten. De richtingenstrijd die zich onder haar bewind de kop werd ingedrukt, wordt opgeschaald tot een uitslaande brand die de partijleiding niet langer onder controle heeft. Inzet van het gevecht is de politieke koers, al heeft het conflict ook de schijn van een generatiestrijd. De groep afvalligen bestaat naar verluidt vooral uit jongere leden.

Het gekonkel in de gelederen doet de partij geen goed. In de peilingen zat de PvdD comfortabel in de lift, maar nu ineens vertoont het een flinke uitschieter omlaag. De partijleiding kan zich niet afsluiten voor vernieuwing.

Een single-issuepartij is de PvdD allang niet meer en een verdere verbreding van de politieke thematiek, zoals Wolswinkel en zijn aanhang voorstaan, hoeft niet te betekenen dat dan ook de succesformule van dierenwelzijn, natuur en milieu losgelaten moet worden.

Een stap naar verbreding zal voor de Partij voor de Dieren een stap naar volwassenheid zijn. Mooi als die stap uitgerekend door de jongeren gezet wordt.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.