Schaker Hing Ting Lai wint voor de derde keer in Laren

Schaker Hing Ting Lai (hier op het Noordhollands Kampioenschap in Hoorn).© Archieffoto

Johan Hut
Laren

Het begint een beetje eentonig te worden: Hing Ting Lai die het rapidschaaktoernooi in Laren wint. Zelfs de manier waarop, namelijk een strak toernooi en een snelle remise in de laatste ronde om de zege veilig te stellen. Net als in de voorgaande twee jaren. Toch was het zaterdag heel spannend.

De Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze, winnaar in 2014, was op papier favoriet. Alleen insiders wisten dat Lai een angstgegner voor hem is, de jonge Amsterdammer heeft in dit soort toernooien een score van 12-1 tegen de voormalige Georgiër. Een grote kanshebber was zeker Jan Willem van de Griendt, die in en rond zijn woonplaats al heel wat van dit soort toernooien heeft gewonnen.

Chaos

Van de Griendt was de enige die zijn eerste vier partijen won. Lai had een remise afgestaan aan Henk van der Poel en Dgebuadze aan Tobias Kabos. In de vijfde ronde versloeg Lai zijn Hilversumse tegenstander, waarna hij zich mocht opmaken voor de grote clash tegen de enige grootmeester. De Belg dolf opnieuw het onderspit, deze keer in een chaotische partij waar niemand wat van begreep. Beide spelers verklaarden na afloop een cruciale combinatie niet goed te hebben doorgerekend. Lai’s zege leek wel verdiend.

Meeste weerstand

In de slotronde speelde Lai een snelle remise tegen Kabos, waardoor Van de Griendt toch nog gelijk met hem kwam. Omdat Lai de sterkste tegenstand had gehad, werd hij tot toernooiwinnaar uitgeroepen. Dat voelde ook goed omdat hij zijn twee belangrijkste rivalen had verslagen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal