Premium

Nonchalante fase doet Laren de das om: ’Hoe laten we dit gebeuren?’

Nonchalante fase doet Laren de das om: ’Hoe laten we dit gebeuren?’
Macey de Ruiter (rechts) glipt net voorbij Amersterdam-speelster Noor de Baat.
© Foto Koen Suyk

Drie van de vier kwarten hield Laren landskampioen Amsterdam op 0-0. Maar de laatste twaalf minuten van het tweede kwart bepaalden de wedstrijd. Laren was niet fel genoeg en kreeg drie goals om de oren.

Natuurlijk speelde de uitzonderlijke kwaliteit van Eva de Goede een belangrijke rol bij de eerste goal. Maar de afwachtende houding van de Larense defensie zorgde ervoor dat De Goede makkelijk door kon lopen op de linkerflank en uiteindelijk scoorde. Omdat Amsterdam vervolgens nog twee goals maakte, was het duel voor rust al gespeeld.

En eigenlijk was dat verrassend, want zo slecht begon Laren niet. Amsterdam mist een aantal speelsters door blessures en zit niet in de beste fase ooit. Vorige week werd Victoria dan wel ruim aan de kant geschoven, maar tegen serieuzere tegenstanders heeft de ploeg het moeilijk. Laren, ook allerminst denderend aan het seizoen begonnen, kreeg kansen in de beginfase. Vooral Pam van Asperen had een goede mogelijkheid, maar ze miste de bal nadat ze bij de tweede paal werd bediend.

Een topploeg als Amsterdam mag dan weinig flitsend uit de startblokken komen, met onoplettendheid van de tegenstander weet de ploeg wel raad. Laren knipperde een paar keer met de ogen en stond met 3-0 achter.

Na afloop maakte aanvoerder Macey de Ruiter zich erg kwaad om de slechte fase in het tweede kwart. „Hoe kan het dat we er niet staan? Dit mag gewoon echt niet gebeuren. We willen beter worden met elkaar en dat hebben we vandaag niet laten zien. Het begin was nog wel aardig, maar daarna gaan we moeilijke ballen geven en worden we onrustig. Geen idee waarom. Om een resultaat te behalen in dit soort wedstrijden moet iedereen een stapje extra zetten en als dat niet gebeurt wordt het heel lastig.”

Teleurstellend

Ook coach Marc Materek zag dat zijn team zichzelf uit de wedstrijd speelde. Toch vindt hij dat er wel meer gescoord had moeten worden, bij de beste kans van Laren stond het nog 0-0. „Die moet er gewoon in op dit niveau. Nu was het Pam die miste, maar dat maakt me echt niet uit. Het gaat niet om wie, maar om wat. Tegen Amsterdam krijg je weinig kansen en dan moet je er staan. Ik weet ook wel dat je uit bij Amsterdam mag verliezen, maar je mag ook best winnen hoor. En de wil om te winnen heb ik vandaag niet genoeg gezien, dat is teleurstellend.”

Laren pakte pas zes punten uit zeven wedstrijden. Laren mag zich deels verschuilen achter het heftige programma. Want na volgende week heeft Laren alle topploegen al gezien. Sterker nog, Laren treft komende zondag Den Bosch al voor de tweede keer. Volgens keeper Karlijn Adank was het juist in de fase waarin Laren zit wel fijn geweest om eens een wat andere wedstrijd te spelen. „We zijn nog op zoek naar een constant niveau, op punten loopt het nog niet. Dan is Amsterdam en Den Bosch achter elkaar wel pittig.”

De eerste ontmoeting met Den Bosch, nog geen maand geleden, eindigde 4-0 in het voordeel van de Brabanders.

Meer nieuws uit Sport Regionaal