Premium

Column Mart Smeets: ’Danny Makkelie, er is altijd wel iets met of aan hem’

Column Mart Smeets: ’Danny Makkelie, er is altijd wel iets met of aan hem’
© Foto ANP

De allerbeste scheidsrechters vallen nooit op, heb ik altijd geleerd van oude, wijze collega’s. Een uitzondering was Leo Horn. Die viel altijd op en was toch goed.

Ooit blies hij voor het einde van een wedstrijd na een kwartiertje in de tweede helft. De mussen vielen dood van het dak, het was hoog in de dertig graden en Horn floot: „We gaan lekker iets fris drinken, jongens”, zei hij en hij kreeg applaus van iedereen.

In Nederland loopt thans een man rond die fluit en die een gevoel voor drama niet ontzegd kan worden. Een deeltijd politieman, een middendertiger die ooit de bekerfinale van Moldavië floot en dat wel in zijn cv zette.

Of hij goed is, moeten voetbaldieren maar uitmaken, maar zijn naam gaat nogal rond, er is wel altijd iets met of aan hem. Neen, bang is hij niet, hoewel soms net te kakkerig; die enge dunne lijn tussen geel en rood, nietwaar?

Als hij ernaast zat, kan hij het ook toegeven. Op vrij makkelijke manier zelfs; zelfpijniging duurt bij hem niet al te lang. Zaterdagavond miste hij tijdens Utrecht-PSV twee zware overtredingen. Hij bestrafte de aanslagen van de PSV-spelers Viergever en Hendrix ’slechts’ met geel.

De VAR, het soms met kritiek ontvangen controlebeestje van licht poedelende scheidsrechters, verbeterde hem tweemaal op niet mis te verstane wijze. Zijn mea culpa was, zoals bijna altijd joyeus en bekend: ’ik baal dat ik het niet goed genoeg gezien heb.’

Dat hij, in dezelfde wedstrijd, een overduidelijke handsbal over het hoofd zag waardoor PSV-speler Dumfries een voortijdige aftocht bespaard bleef, dekte hij verbaal af met ’we moeten wel realistisch blijven…’

Juist, zijn realisme dus, zo ongeveer de manier waarop hij handelt, denkt en doet. Nieuw realisme, voortgekomen uit de heerlijk zachte sfeer van de polderende Nederlander die driemaal per jaar met vakantie gaat en klaagt om de engte van zijn vliegtuigstoel.

Danny Makkelie zou eens iets meer ingetogen en strenger voor zichzelf moeten gaan fluiten. Dan zou hij weleens een goede fluitist kunnen gaan worden.

Meer nieuws uit Sport