’Waarom zou ik een griepprik nemen? Ik ben nooit ziek’

Robbert van Meulem voelt zich fit.

Het gros van de zorgmedewerkers laat de griepprik links liggen, blijkt uit onderzoek. Waarom nemen zij het vaccin wel of niet?

Robbert van Meulem (51) uit het Noord-Hollandse Oostwoud is GGZ-verpleegkundige in een kliniek van de Parnassia Groep in Purmerend. ,,Al twintig jaar ben ik werkzaam in de GGZ en al twintig jaar heb ik me niet laten vaccineren. Ik heb niks onder de leden, dat weet ik zeker, want ik geef plasma aan Sanquin (bloedbank, red.) en dan word je getest. Waarom zou ik een griepprik halen? Ik ben nooit ziek, het gaat prima zonder.

Lees ook: Griepprik? Dat bepaal ik zelf wel!

Begrijp me goed hoor, ik ben niet tegen vaccineren. En iedereen moet zelf bepalen of-ie een prik haalt. Maar ik ben zelf gezond, voor mij is het niet nodig. Ik houd me aan de gebruikelijke hygiëneregels. Dus ik sta niet te popelen voor een prik.

Het is een open afdeling waar ik werk. Cliënten met borderline, schizofrenie, manische depressiviteit, of een andere psychiatrische aandoening. Ze kunnen in en uit. Die gaan na een behandeling ook de deur uit voor een patatje, of een pakje shag. Overal kunnen ze griep oplopen. Dat hoort ook wel bij het leven, vind ik. Natuurlijk zijn mensen wel eens hoesterig en snotterig, maar nooit doodziek. Maar als ik met heel kwetsbare ouderen zou werken zou ik misschien een andere keuze maken.

Op de website van de Parnassia Groep wordt de griepprik wel aangeboden, maar er wordt verder geen druk uitgeoefend. Weet je, de griepprik geeft ook geen garantie dat je niet ziek wordt hè. Dat virus muteert voortdurend.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.