’Inspelen op het gevoel is belachelijk, stop daarmee’

Femke van der Palen.

Het gros van de zorgmedewerkers laat de griepprik links liggen, blijkt uit onderzoek. Waarom nemen zij het vaccin wel of niet?

Femke van der Palen (33) werkt in de ouderenzorg. ,,Met ouderen met dementie. Ja die zijn kwetsbaar. Maar zo’n griepprik kan jou nooit honderd procent garanderen dat je niet ziek wordt. Waarom zou ik dat dan in mijn lijf gaan spuiten?

Daarnaast ben ik niet de enige die in contact komt met de cliënten. Ze krijgen ook bezoek. Dan moet je iedereen vaccineren tegen griep. Tegen hepatitis B ben ik wel ingeënt, dat is echt nodig. Dat is bescherming voor jezelf. Iedereen in de zorg kan heel goed zelf bepalen of-ie een griepprik haalt. Het moet een vrije keuze blijven.

Lees ook: De griepprik? Dat bepaal ik zelf wel?

En laten we stoppen met inspelen op het gevoel van verpleegkundigen en verzorgenden. Alsof wij niet goed voor onze mensen zorgen als wij ons niet laten vaccineren. Dat is volkomen belachelijk. Ik ben tegen verplichte vaccinatie. Het is een inbreuk op je persoonlijke integriteit. Dat vind ik nogal ver gaan. Als er één beroepsgroep in Nederland in staat is om voor anderen te zorgen, dan zijn wij dat wel. De hele discussie rond de griepprik slaat nergens op. We hebben veel grotere problemen in de zorg. De grote personeelstekorten, de hoge werkdruk, cao’s waarover steeds onderhandeld moet worden. Laten we die zorgen eerst aanpakken.”

,,Maar we moeten vooral niet vergeten dat de zorg een super mooi vak is. Dat klinkt suf, maar het is echt zo. Iedere dag heb je momenten die je zo verrassen, ontroeren of blij maken. Dat menselijke contact. Daar doe je het voor.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.