Facebook-groep voor halloweentocht langs meer dan honderd woningen: ’Hoop dat straks heel Hilversum meedoet’

In enge kostuums lopen kinderen van deur naar deur voor een ’trick or treat’.
© foto STUDIO KASTERMANS/ BEN DEN OUDEN
Hilversum

Zo’n honderd Hilversumse huizen staan inmiddels op de Halloweenkaart van de Hilversumse Elisabeth Van Willigenburg-van Dijl. Bij deze adressen kan er op 31 oktober ’trick or treat’ worden geroepen.

Het is niet voor het eerst dat Van Willigenburg-van Dijl een Halloweentocht op touw zet. „Dit is het derde jaar dat ik mensen oproep om zich aan te melden via Facebook om zo een kaart te kunnen maken. De afgelopen twee jaar deden de ondernemers aan de Gijsbrecht ook mee. Maar dit jaar niet meer. Het gevolg was namelijk dat er steeds meer kinderen meededen zonder kostuum. En dat hoort er toch echt bij.”

De Hilversumse groeide op in Engeland. Daar is het traditie om met Halloween verkleed langs de deuren te gaan om een snoepje te halen.

„Toen de kinderen een jaar of vier waren, besloten wij met een stel vrienden om dat hier ook te doen. De mannen bleven thuis en de vrouwen kwamen langs de deur met de kinderen. Al snel bleek een andere vriendengroep het ook erg leuk te vinden en werd de tocht langs de huizen snel uitgebreid”, vertelt Willigenburg-van Dijl.

Op deze plekken in Hilversum kan er gegriezeld worden met Halloween.

Aangezien ze zich inzet voor expats in Hilversum, kwam ze op het idee om een besloten Facebookgroep te maken waar belangstellenden zich kunnen aanmelden om mee te lopen én – net zo belangrijk – hun adres op te geven.

„Ja het is wel echt de bedoeling dat mensen die meelopen, ook zelf iets doen. Ze kunnen bijvoorbeeld in dat uurtje dat ze met de kinderen weg zijn, een mandje ophangen met snoep.”

Inmiddels staan er zo’n 100 adressen op de kaart. „Er is zelfs gezorgd voor warme chocolademelk en huizen zijn versierd.„Ook aan de kinderen met allergieën is gedacht. Op de Facebook-pagina wordt opgeroepen om wat kleine speeltjes achter de hand te houden voor als een kind geen snoepje mag.

De Facebook-groep is in het Engels. „Maar mensen kunnen gewoon Nederlands met mij praten hoor. Dat Engelse is nog iets vanuit het expat-oogpunt. Misschien dat ik volgend jaar wel twee groepen aanmaak.” Want: „Inmiddels zijn de deelnemers lang niet allemaal meer expats. Ik denk dat het nu 50-50 is.”

Wie op Facebook zoekt naar de groep ’Hilversum Halloween 2019’ komt bij de tocht uit. Na het invullen van wat vragen is iedereen welkom, zo zegt Willigenburg-van Dijl. „Ik hoop dat over een paar jaar heel Hilversum meedoet.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.