Premium

In Blaricum, Eemnes en Laren binnenkort app om ’onraad’ op straat te melden

In Blaricum, Eemnes en Laren binnenkort app om ’onraad’ op straat te melden
© Foto ANP/Lex van Lieshout
Laren

De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren komen volgende maand met een app voor inwoners om snel en makkelijk melding te maken van dingen in de openbare ruimte die niet in orde zijn.

Dat schrijft wethouder Peter Calis aan de gemeenteraad van Laren. Identieke brieven kunnen de raden van Blaricum en Eemnes van eigen wethouders tegemoet zien.

De app kan worden gebruikt voor wat officieel heet een ’melding openbare ruimte’ ofwel MOR. Die kan bijvoorbeeld gaan over overhangend groen, losse stoeptegels of een kapotte lantaarn. Ook een auto die langdurig ongebruikt op straat staat, kan aanleiding zijn voor een melding. Zo lieten burgemeester en wethouders nog heel recent een Peugeot 106 met een Frans kenteken wegslepen van het Krommepad.

Zo’n melding kunnen inwoners tot nu toe doen via een formulier op de website van de gemeente, door de gemeente een email te sturen ofdoor te bellen. In elk geval die laatste twee mogelijkheden blijven voorlopig nog bestaan.

Wel gaat het via de app makkelijker en sneller. Ook kan de melder via die app de eigen melding blijven volgen. Dubbele meldingen zijn straks niet meer mogelijk, wel kan een tweede of volgende melder ’stemmen’ op de eerste melding over hetzelfde onderwerp. Voor de gemeente scheelt dat werk. Het bevordert ook de ’doorloopsnelheid’ van meldingen : de gemeente kan sneller iets doen aan het euvel.

Vooralsnog gaan de BEL-gemeenten de nieuwe app niet luidkeels uitventen. Zodra hij na de start (over enkele weken) lekker functioneert zal wel de trom worden geroerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.