Premium

Column Joyce van der Meijden: Spin of wesp?

Column Joyce van der Meijden: Spin of wesp?

Opeens zit hij vast. De wesp in het spinnenweb. De pootjes van het beestje geplakt aan de draden van het web dat al dagen pontificaal voor het raam bij mijn bureau hangt.

Ik vind het web mooi. Niet alleen omdat door de spinnendraden de vieze vegen op het raam bijna onzichtbaar zijn. Ik geniet vooral na een regenbui, wanneer de zon de druppels op de plakkerige draden rood, oranje of goud kleurt.

Ik heb de spin zien weven met een gratie en een arbeidsethos om jaloers van te worden. Zeker als je zelf al een half uur naar het spinnenweb, ’the making of’, of een paar gekleurde waterdruppels hebt zitten kijken in plaats van naar het werk op je computerscherm. Wie heeft er sociale media nodig om z’n deadline niet te halen als je je ook gewoon kan laten afleiden door een achtpotige lelijkheid.

De wesp spartelt in doodsnood en in gedachten hoor ik hem roepen. ’Sorry dat je je kinderen deze zomer in azijn moest marineren om de steken van mijn terrorneven te verzachten. Maar ik was het niet hoor. Ik steek nooit. Nou ja, alleen muggen maar dat vind jij toch fijn? Als je me vrij laat zal ik me specialiseren in het doodsteken van de eikenprocessierups en de teek, alleen de kleine dan. Echt waar. Help!’

Ik twijfel. Als hier een van de publiekslievelingen, de bij of de hommel, had geworsteld dan zou ik die natuurlijk meteen ontzetten. Deze insecten vallen tegenwoordig bijna in dezelfde categorie als de troetel-labradoodle. Maar een wesp? Dat is toch meer de rat onder de geleedpotigen.

Dan denk ik aan de spin. Wat doet het verlies van je levenswerk en je woning met deze ondergewaardeerde meesterwever? Ik weet niet hoe dat zit bij spinnen. Maar als mijn huis door een gedachteloze actie was verdwenen dan kan iemand uit het psychologengilde met de opbrengst van mijn zielenpijn weer een paar maanden financieel vooruit. En voor ik het weet zitten mijn gedachten in de later aan onze kleinkinderen niet uit te leggen puinhoop in Noord-Syrië.

Oei, de spin trekt een sprint. Het is nu of nooit. Zal ik? En is het nu ’jammer dan’ voor de wesp? Of wordt de spin dakloos? Maar wie ben ik om te denken dat ik deze keuze mag maken?

Voordat ik verder kan bedenken wat te doen zit er een plakkerig kleedje over de wesp. Deze spartelt nog even en nu is hij, of misschien is het wel een zij, een mummie. De wesp is dood, of misschien niet, maar ik denk niet dat ie nog valt te reanimeren.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.