Premium

Eemnes gaat openbaar groen ecologisch aanpakken

Eemnes gaat openbaar groen ecologisch aanpakken
Lente in Eemnes, hier nog zonder ecologische aanpak.
© Archieffoto Studio Kastermans
Eemnes

De gemeente Eemnes gaat regelen dat het openbaar groen zo ecologisch mogelijk wordt beheerd. Daarmee voeren burgemeester en wethouders een motie van de PvdA uit die begin juli door de gemeenteraad is aangenomen.

Dat laat het college weten in een memo voor de raad. Bij de aanbesteding van het zogeheten ’integraal bestek’ voor het groenbeheer zullen diverse ecologische eisen worden gesteld aan bedrijven die die klus voor hun rekening willen nemen, zo schrijft het college.

Zo zullen grote grasvlakken niet meer om de week worden gemaaid, (waarbij het maaisel tot nu toe bleef liggen), maar nog maar twee keer per jaar, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Resultaat: schralere grond en daardoor diversere begroeiing. Ook moeten bedrijven die het groen gaan beheren goed werk doen voor bijvoorbeeld bijenlinten en bloemenmengsels die vijanden aantrekken van de eikenprocessierups.

Een ander punt: onkruidbestrijding op stoepen en wegen moet zonder chemische middelen. Ook een plaaggeest als de Japanse duizendknoop mag niet chemisch worden verdelgd.

Proef

In de polders is een proef met ecologisch bermbeheer begonnen. Langs de Cors Rijkseweg, de Noordervenweg, de Zuidervenweg en de Eemnesservaartweg (van pont tot sluis) worden maaisel en slootafval nu weggehaald. Dat leidt tot verschraling van de bodem en dus tot diversere begroeiing.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.