Premium

Wethouder Blaricum wil geld voor fijnstofmeting neertellen; provinciale bijdrage laat nog op zich wachten

Wethouder Blaricum wil geld voor fijnstofmeting neertellen; provinciale bijdrage laat nog op zich wachten
Blaricum

Wethouder Liesbeth Boersen (DBP) gaat haar mede-collegeleden voorstellen om het geld voor te schieten dat nodig is om kastjes plaatsen waarmee in Blaricum de luchtkwaliteit gemeten kan worden.

Dat liet zij desgevraagd weten na een gesprek met de Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin. Ook het verlagen van de maximum snelheid op de A27 en het plan van de Denktank A27 om een informatieavond voor regionale raadsleden te beleggen over de luchtkwaliteitsmetingen van SMAL kwamen in het gesprek tussen de wethouder en de gedeputeerde aan de orde. Boersen zegt een ’welwillend oor’ te hebben gevonden. Maar harde toezeggingen kreeg zij niet.

De wethouder hoopte met het gesprek geld los te peuteren uit het nieuwe provinciale leefbaarheidsfonds. Dat is bedoeld om initiatieven te ondersteunen die de leefbaarheid kunnen verbeteren. Het plan van de Denktank A27 - het Blaricumse burgerinitiatief dat strijdt tegen de vervuiling en herrie van de A27 - om in samenwerking met SMAL een goedkoop netwerk van fijnstofmeetpunten op te zetten, past helemaal in die doelstelling, zo redeneerde Boersen. Zij mikte erop dat de financiering van die meetkastjes door de gemeente en de provincie gedeeld kunnen worden, net zoals dat nu ook al gebeurt in de provincie Utrecht.

Het SMAL-burgerinitiatief (Samen Meten aan de Leefomgeving) heeft in Zeist een meetnetwerk opgezet, waarmee lokaal en permanent de luchtkwaliteit wordt gemeten via zelfgebouwde en relatief goedkope kastjes.

Tekin deed echter nog geen harde toezeggingen over de paar duizend euro die nodig is voor het meetnetwerk. Dit omdat de criteria voor het nieuwe leefbaarheidsfonds nog niet geformuleerd zijn. Naar verwachting wordt het fonds pas medio volgend jaar actief. In afwachting daarvan wil Boersen nu aan het college voorstellen om als gemeente het benodigde geld op tafel te leggen en daarbij het eventuele provinciale deel voor te schieten.

Wél zegde de gedeputeerde, volgens Boersen, toe dat een vertegenwoordiger van de provincie de regionale informatieavond, die waarschijnlijk op 20 november wordt gehouden in het BEL-kantoor in Eemnes, zal bijwonen. Ook beloofde hij in zijn netwerk te zullen pleiten voor een verlaging van de maximum snelheid op de A27, waarmee ook de doorstroming op de A1 kan verbeteren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.