Premium

Jubilerende Saskia Laroo in de Blaercom

Jubilerende Saskia Laroo in de Blaercom
Saskia Laroo viert haar veertigjarig jubileum met een serie concerten in Nederland.
© Foto Petra Beckers
Hilversum

Saskia Laroo is deze weken in Nederland. Ze viert haar veertigjarig jubileum als trompettist en bassist, met op 1 november met een groot feest in het Amsterdamse Concertgebouw. Het Blaercom Jazz Café in Blaricum heeft zondag al de ouverture van de feestelijke serie concerten.

Saskia Laroo verdeelt de laatste jaren haar tijd tussen de Verenigde Staten van Amerika en Nederland, als ze tenminste niet in Azië of Afrika op tournee is. „Ik heb in Amsterdam en in Hartford een woning. Sinds ik getrouwd ben met mijn pianist Warren Byrd heb ik ook een Amerikaans paspoort”, vertelt ze.

Maar het begon natuurlijk exclusief in Amsterdam. „Eigenlijk gaf ik mijn eerste concert 41 jaar geleden, in 1978 in de Bamboebar. Samen met mijn zuster Julia die zong”, herinnert Laroo zich. „Ik had dat optreden zelf geregeld en het was stampvol. Julia en ik zouden ieder 25 gulden krijgen, maar na afloop kregen we geen cent.”

Saskia Laroo was toen achttien en studeerde wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam, maar wilde eigenlijk naar het conservatorium. „Ik had cello-les en speelde trompet in de fanfare van Den Ilp. Ik ging naar elke jamsessie, maar er waren altijd genoeg trompettisten en nooit een bassist. Dus toen heb ik een bas gekocht en ben ook bas gaan studeren. Ik ben gestopt met wiskunde en ben naar de klassieke muziekpedagogische academie in Alkmaar gegaan.” Tenslotte studeerde ze af aan het Conservatorium van Hilversum, en sindsdien is ze fulltime jazzmusicus.

Veel reizen

„Het is geen vetpot”, bekent ze, „maar ik kan er redelijk van bestaan. De laatste jaren is het veel reizen. Ik zou deze weken in Europa zijn, maar we kregen een uitnodiging om aan het Bossa Nova Festival in Miami mee te doen op 23 november. Op 22 november hebben we een jubileumconcert in Eindhoven en 29 november moeten we weer in Nederland zijn. Kan dus precies.”

Saskia Laroo heeft een klinkende naam in de jazzwereld opgebouwd. Ze stond met grootheden als Wynton Marsalis, Toots Thielemans en Teddy Edwards op het podium. In de USA wordt ze de ’Lady Miles Davis of Europe’ genoemd en daar is ze best trots op. Ook wordt ze er graag aan herinnerd dat ze in 2007 op het befaamde Montreux Festival optrad, in 2012 in Brazilië op het Rio Das Ostras voor 25.000 mensen speelde. Haar stijl is in de loop der jaren geëvolueerd, in haar jazz zijn moderne grooves, beats, zang en rap verwerkt.

„Maar in de Blaercom gaan Warren en ik met de ’Alan Easy Band’ vooral jazzstandards spelen”, zegt ze, „want saxofonist Aad Overeem, bassist Nol van Bennekom en drummer Frans Meijer kennen de jazztraditie nog.”

Concerten

Zondag 20 oktober met Alan Easy Band in De Blaercom, Schoolstraat 3, Blaricum, 15.00 uur; zaterdag 2 november Jazzclub Artishock, Steenhoff- straat 46a, Soest, 20.30 uur; zondag 3 november Nick Vollebregt’s Jazzcafé, Naarder- straat 40, Laren, 14.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.