Wim en Femmy Pruimboom uit Huizen 60 jaar getrouwd: ’Mijn broertje viel met ons trouwgebak van de trap’

Wim en Femmy Pruimboom uit Huizen 60 jaar getrouwd: ’Mijn broertje viel met ons trouwgebak van de trap’
Wim en Femmy Pruimboom-Heide poseren in het Amsterdamse Beatrixpark zestig jaar geleden.
© Foto Familie Pruimboom
Huizen

Ze werkt op een naai-atelier, maar haar eigen trouwjurk maken, daar waagt Femmy Pruimboom-Heide (79) zich zestig jaar geleden niet aan. ,,Ik was veel te bang dat ik een fout zou maken. De jurk is gemaakt door een collega, was ik heel blij mee. Ik heb wel zelf de jurk van het bruidsmeisje gemaakt.”

In hun woning aan de rand van het Bad Vilbelpark in Huizen komt al snel het mapje met de officiële trouwfoto’s tevoorschijn. Kleine zwart-wit foto’s met een kartelrandje. Het jonge stel, rasechte Amsterdammers, poseert in het Beatrixpark in de hoofdstad. Wim Pruimboom (83) in een gehuurd jacquet met hoge hoed. Femmy in een wijd uitlopende jurk en een korte sluier. ,,Eronder een petticoat zodat het kant mooi bleef zitten.”

Ook een foto uit de verkeringstijd. ,,Hij was zo ontzettend verliefd. Kijk maar hoe hij naar me kijkt”, wijst Femmy. Twee jaar na hun eerste ontmoeting bij een bevriend stel - ’We zijn min of meer gekoppeld’ - stappen ze in het huwelijksbootje. ,,Heel normaal toen. Iedereen op het atelier ging trouwen. Toen zei ik tegen Wim, waarom wij niet? We hadden al woonruimte. Op de zolder boven zijn moeder. Twee kamers en een keukentje.”

,,Tegenwoordig spaart iedereen jaren voordat ze gaan trouwen, zo ging dat toen niet. Wij hadden bijna geen geld. Zijn op vrijdagochtend om 10.00 uur in het stadhuis van Amsterdam getrouwd. Daarna een paar uur niets. In de namiddag was er een diner bij mijn schoonmoeder thuis met de familie en daarna een feestje in een zaal”, herinnert Femmy zich.

Haar trouwjurk heeft ze dan inmiddels al omgeruild voor een beige, rechte jurk. ,,Uit zuinigheid. Dat die mooie witte bruidsjurk niet vies werd. Had ik meteen spijt van toen ik de foto’s van het feest terugzag.” Ook met het trouwgebak loop het niet helemaal zoals gepland. ,,Mijn broertje van twaalf is met de doos vol gebakjes van de trap gevallen. Het was een grote prak geworden”, zegt Wim lachend. ,,Nee, ik ben niet boos geworden.”

Wim en Femmy Pruimboom uit Huizen 60 jaar getrouwd: ’Mijn broertje viel met ons trouwgebak van de trap’
Femmy en Wim Pruimboom-Heide zitten voorlopig nog niet achter de geraniums.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Vijf jaar woont het pas getrouwde stel op de zolder. In Amsterdam heerst woningnood en uiteindelijk verhuizen ze naar Leerdam. Daar wordt dochter Wanda geboren. Heimwee van Femmy brengt ze een jaar later naar Muiden, terug in de regio Amsterdam. Twee keer emigreert het gezin, inmiddels ook een zoon rijker, naar Australië waar een broer van Wim woont. ,,De vrijheid trok. Ik ben al vanaf mijn veertiende schilder. Daar kon ik veel makkelijker zelfstandig aan de slag dan hier”, legt Wim uit. Maar twee keer is het ook de heimwee van Femmy die het gezin terugbrengt naar Nederland.

Ondernemend zijn ze altijd gebleven. Femmy, inmiddels werkzaam in de zorg, haalt op haar 49ste nog haar diploma’s in de zorg en is pas zes jaar geleden met werken gestopt. Met de camper hebben ze heel wat reizen door Europa gemaakt. Dit voorjaar nog zeven weken naar Portugal. Toch hebben ze de camper inmiddels omgeruild voor een hybride auto. ,,We hebben bij vrienden gezien dat het ineens te veel kan worden en mis kan gaan. Dat wilden we voor zijn.”

Het kamperen en rondreizen blijft wel trekken. ,,Maar dan bijvoorbeeld in een huuraccommodatie. Het is de vrijheid die erbij hoort die zo fijn is”, zegt Wim. ,,Andere mensen van onze leeftijd gaan achter de geraniums zitten, maar wij voorlopig niet”, vult Femmy aan. ,,We doen alles nog zelf, de tuin, het huis. Wim heeft nog niet zo lang geleden alles nog geschilderd.”

Trots zijn ze op hun kinderen en vier kleinzoons, al had Femmy graag ook een kleindochter gehad, zegt ze eerlijk. Dochter Wanda roemt de gastvrijheid van haar ouders. ,,Dat ik met een Indiase man thuiskwam, is bijvoorbeeld nooit een probleem geweest. Nog steeds neem ik bezoek uit India mee naar mijn ouders. Daar zijn de familiebanden hecht, maar bij ons thuis net zo goed.”

Diamanten huwelijk

Naam: Wim Pruimboom en Femmy Pruimboom-Heide

Woonplaats: Huizen

Getrouwd op: 16 oktober 1959 in Amsterdam

Kinderen: 2 kinderen en 4 kleinkinderen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.